Sala de premsa Premsa i mitjans

Èxit del 31è Congrés de la Japan Anthropology Workshop (JAWS) celebrat a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB

Assistents al congrés JAWS

Del 6 al 9 de juliol, la UAB ha acollit els i les principals especialistes mundials en el camp de l’Antropologia del Japó amb la celebració del 31è Congrés de la JAWS dedicat a la recerca sobre el Japó en l’era (post-)Covid. L’objectiu del congrés ha estat considerar l’impacte i els efectes de la crisis de la Covid-19 tant a la societat japonesa com en l’àmbit de la recerca antropològica sobre el Japó.

14/07/2022

La JAWS és la xarxa internacional d’especialistes en Antropologia del Japó i en el seu congrés a la UAB ha reunit més de 70 antropòlogues i antropòlegs procedents d’Europa, Canadà, EE.UU., Austràlia, Singapur, i Japó, que han presentat en una vintena de sessions més de 50 ponències sobre multiculturalisme a la societat japonesa; imaginaris mediàtics; discursos institucionals i ordres polítics crítics; societat civil i activisme digital; animals, robots i cura assistencial; genètica, humans i tecnologia; llocs, posicions i identitat social; afecte i pràctica cultural; vida familiar i emoció a través del temps; la representació de l’etnicitat ainu; i el Japó rural en l’era (post-)Covid.

 

Així mateix, el congrés ha acollit un laboratori etnogràfic i la projecció de diversos films etnogràfics, amb la presència de les seves directores, a la Sala de Cinema de la UAB. Tot i que el congrés ha estat presencial, també s’hi han programat dues sessions online per a investigadors doctorals com a pre-events que han permès prendre el pols a les recerques doctorals en curs a les seves respectives universitats (Kobe University, Osaka University, Ritsumeikan University, Venice Ca'Foscari, UAB, entre d'altres).

 

El congrés ha reunit especialistes de les principals universitats internacionals en el camp dels Estudis Japonesos (Oxford, Cambridge, SOAS University of London, London School of Economics and Political Science, Harvard, UC San Diego & UC Santa Barbara, Leiden, Vienna, Max Planck, Free University of Berlin, Melbourne, British Columbia, UAB, entre d’altres) i del Japó (Tokyo, Kyoto, Osaka, Sophia, Ritsumeikan, Hokudai, Kansai Gaidai, Kanagawa, German Institute for Japanese Studies in Tokyo, entre d’altres).

 

La conferència inaugural ha estat impartida a la Casa de Convalescència seu de la UAB a Barcelona pel Dr. Roger Goodman, Nissan Professor d’Estudis Japonesos Moderns i director del St. Antony's College a la University of Oxford. El Dr. Goodman és autor d’obres fonamentals per a la comprensió de la societat japonesa i ha estat director de la Divisió de Ciències Socials de la University of Oxford i president de l’Acadèmica de Ciències Socials del Regne Unit. En la seva conferència inaugural, ha portat a terme una reflexió sobre l’antropologia de la resiliència en l’estudi de la complexitat social i política que afronta el Japó de l’era (post)Covid.

 

El congrés ha estat organitzat pel Grup de Recerca GREGAL: Circulació Cultural Japó-Corea-Catalunya (2017 SGR 1596 GRE) de la UAB, que estudia la circulació de les indústries culturals i lingüístiques que amb el Japó i Corea del Sud com a centres principals afecten i transformen la realitat social en processos globalitzadors d'escala mundial, i el Centre d’Estudis i Recerca sobre l’Àsia Oriental (CERAO) de la UAB. Així mateix, ha comptat amb el suport de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB única universitat del sistema català amb Estudis Japonesos i de la Japan Foundation, la institució de diplomàcia cultural del Govern del Japó. Per a més informació, vegeu: Grup de recerca GREGAL