Sala de premsa Premsa i mitjans

Estudiants del Màster SAES, finalistes de l’Urban Greenhouse Challenge 

Estudiants master ICTA

Estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB i del Grau en Ciutats Sostenibles i Intel.ligents de l’Escola d’Enginyeria, són finalistes de la competició internacional Urban Greenhouse Challenge.

26/06/2020

L'Equip Bagua, format per cinc estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB i un estudiant del Grau en Ciutats Sostenibles i Intel.ligents de l’Escola d’Enginyeria, és un dels 10 equips finalistes de l'Urban Greenhouse Challenge, una competició internacional organitzada per la Wageningen University & Research. El grup SosteniPra, dirigit per Xavier Gabarrell i format pels investigadors Perla Zambrano, Joan Muñoz, Alexandra Peña i Susana Toboso, ha estat avaluant a l'Equip Bagua durant els últims sis mesos.

En l’Urban Greenhouse Challenge, diferents equips multidisciplinaris d'estudiants tenen el repte de portar la producció professional d'aliments (de retorn) als barris urbans integrant aspectes socials, econòmics, ambientals i tècnics en un concepte coherent. Aquesta edició es convidava als estudiants a dissenyar un hivernacle urbà icònic i circular a la ciutat de Dongguan, a l'àrea de la Gran Badia de la Xina, una de les principals metròpolis del món.

El Comitè de Selecció va avaluar als 53 equips que van participar en la primera ronda d'acord a criteris com ara la rellevància i l'atractiu del programa proposat en relació amb les principals conclusions de l'anàlisi de context i l'assignació, o la idoneïtat de les opcions amb respecte al sistema de producció d'aliments, circularitat, sistema de construccions, model de negoci i interaccions socials. Llavors es van seleccionar un total de 20 equips. Els membres de l'equip són Alejandro Roda, Rachel Wilbertz, Olivia Manzart, Sofie De Brabander, Nicole Rodes i Ruijie Shi.

Davant la important situació de canvi climàtic i global, l'agricultura urbana ofereix una forma innovadora d'abordar l'agricultura, un dels grans sectors d'emissions de carboni, i oferir alhora un sistema d'adaptació viable per a la producció d'aliments. Mitjançant l’estudi de la sostenibilitat, esperen aplicar el seu enfocament i coneixement interdisciplinari en la pràctica a través de l'agricultura urbana.

A través de la innovació, volen crear un projecte que sigui sostenible, factible i que tingui baixes demandes d'energia a través de la integració de l'arquitectura i el sistema intern.

L'edifici Bagua és alhora un centre de producció d'aliments i un centre educatiu: un hivernacle semitancat que aprofita les condicions locals a través de les últimes tecnologies, com les Sky Green Towers i la Plant Factory amb sistemes d'il·luminació artificial, per produir aliments frescos i saludables dins dels nostres límits planetaris. Bagua pretén ser un lloc inclusiu, amb espais que permetin una gran varietat d'activitats dirigides a fomentar la cohesió social i l'intercanvi de coneixements. Inspirats pel taoisme, els fluxos de recursos i les sinergies entre la producció i el consum ajuden a restablir l'equilibri entre la humanitat i la natura.

Al nucli del concepte està el Dao, "el camí", un camí cap al futur en el qual adoptem el canvi i el flux de la natura. Per això, cal ser flexibles i adaptables: "Vés amb el Dao". Per tant, el Bagua absorbeix l'energia del sol a la major mesura possible, i cada àrea de la producció d'aliments ha estat dissenyada per tenir una relació òptima amb la llum rebuda.

No obstant això, Bagua no només vol esdevenir un Hivernacle Urbà, sinó també convertir-se en un símbol per a la ciutat i el centre educatiu. L'equilibri que pretén representar ha d'existir dins de l'edifici. Per tant, tant la producció d'aliments com les activitats socials s'inclouran en un disseny que té com a objectiu aconseguir la màxima circularitat, aprofitant l'abundant llum solar i la pluja presents a Dongguan, creant sinèrgies i fluxos de recursos entre les activitats i els cultius.

El projecte ofereix oportunitats perquè moltes persones canviïn les seves vides a millor mentre treballen en desafiaments globals. Bagua creu que, si l'objectiu és aconseguir la gran transformació alimentària i produir aliments saludables i sostenibles, s'ha d'educar a les pròximes generacions d'agricultors i empresaris.

Principals funcions de l'edifici

Bagua està destinat a proporcionar aliments frescos, saludables i nutritius als habitants de la ciutat i als turistes. Oferirà la possibilitat de gaudir del menjar de km 0 acabat de produir al restaurant i les cases de te. Els aliments també es vendran al mercat in situ, a restaurants i a empreses locals a Dongguan, i es lliuraran a domicili. En segon lloc, hi haurà un centre de salut en el qual s'oferiran tant medicina tradicional xinesa (herbes i tes xinesos tradicionals cultivats a l'hivernacle) com activitats saludables per abordar els problemes de salut de la comunitat local. Les activitats se centraran en la salut física i mental, per exemple, ioga, sessions de relaxació i teràpia hortícola. Bagua també contribuirà a la construcció de comunitats saludables en oferir tallers educatius als visitants, les empreses i les universitats properes. Els tallers se centraran en nutrició, cuina, jardineria, compostatge i agricultura. La granja també proporcionarà espais multifuncionals de lloguer per a negocis locals, projectes d'art i música. Es millorarà així la cohesió comunitària a través d'aquestes diferents activitats i mitjançant la presència d'espais i un jardí comunitari. Finalment, Bagua serà un lloc per relaxar-se i gaudir de l'entorn, estar connectat amb la natura i amb la resta de visitants.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica