S'ha presentat un llibre sobre Demografia i postveritat

DemografiaPosverdad

Els clitxés, les distorssions i falsetats sobre la demografia  s'han convertit en "una narrativa orientada a fer resorgir pors", explica el subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, Andreu Domingo, editor del llibre "Demografía y posverdad", que es va presentar el dimarts, 2 d'octubre, a Barcelona, on diferents experts en demografia mostren exemples de la utilització intencionadament falsa i distorsionada de l'evolució demogràfica.

28/09/2018

"Els migrants ens substituiran perquè tenen una fecunditat molt alta, i els autòctons, molt baixa. L'envelliment de la població dinamitarà el sistema de pensions. Si no s'arriba a 2,1 fills per dona sense migracions, es perd població fins desaparèixer". Aquestes i altres mentides és el que explica el llibre Demografía y posverdad -editat pel subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB (CED-UAB), Andreu Domingo-  que explica els estereotips, distorsions i falsetats sobre la demografia.

Va ser a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, el dimarts, 2 d'octubre, a les 18.30h. amb la participació d'alguns co-autors del llibre.

Es tracta de 10 capítols, on es mostra la manipulació constant del saber sobre la població. Estan escrits pels investigadors i professorat del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com Iñaki Permanyer, Joana Maria Pujadas, Montserrat Solsona, Juan Galeano, Pau Miret, Pilar Zueras o Amand Blanes; de la Universitat de les Illes Balears com Isabel Moll; del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) com Tersea Castro Martín; o de la Universitat Pompeu Fabra com Clara Cortina.
 
Andreu Domingo explica en el pròleg l'aparició del concepte "posveritat" i la relació de la instrumentalització de la demografia. 
 
Ni els migrants ens substiuiran perquè tenen una fecunditat molt alta ni és l'envelliment de la població és el que dinamitarà el sistema de pensions, per posar alguns exemples. Els autors expliquen en el volum com a força de repetir-se en titulars de premsa o publicacions no acadèmiques s'han anat instal.lant en el discurs polític i en l'imaginari popular idees absolutament errònies sobre l'evolució de la població.
 
Amb motiu de la presentació del llibre, va tenir  lloc el debat "Impactes de la postveritat de la demografia", on participarà Andreu Domingo, subdirector del CED-UAB, i Montserrat Solsona i Juan Galeano, co-autors del llibre i investigadors del CED-UAB.

 

 


 

Notícies relacionades

Totes les notícies