ENTREVISTA a S. Thornbury, formador de professors d'anglès

16/10/2013
1- Per què el nivell d’anglès a Espanya és tant baix?
Bé, està millorant el nivell respecte fa uns anys, però sens dubte que hi ha molt camí a fer. Crec que és un problema sociològic. La gent, aquí, no veu molt necessari aprendre anglès, suposo que deu ser perquè el castellà és un idioma global.
2- I a nivell lingüístic?
A nivell lingüístic sí que veig un problema. Veig que els nens d'aquí no s’exposen suficientment a l’anglès. Per exemple, veuen molt poca televisió en anglès, o el cinema que veuen és tot doblat. A Portugal, per exemple, la televisió és en anglès, i això els està fent agafar un molt bon nivell. Bé, Internet i la música utilitzen molt l'anglès, i això es nota com també està ajudant.
3- El problema d'on ve? Té a veure amb un baix nivell dels professors d’anglès de les escoles de primària?
Crec que el problema no són els professors, el problema són les hores que es fa docència en anglès a les escoles de primària. Dedicar una hora i mitja a l’anglès a la setmana no és suficient. Fer 1,5 h. o 2 h. a la setmana d’anglès, per a un nen de 6 anys, és insuficient, i és una forma de gastar diners i recursos que no té sentit: avança el mateix que si ho fa als 12 anys. És molt poc temps a la setmana per estudiar anglès. A la setmana següent el nen ja ni s'enrecorda de res.
De fet hi ha mètodes molt efectius per a nens de 12 anys que estudien un idioma sis mesos de forma intensiva, cada dia, quatre hores al dia, i després paren sis mesos més. I això dona molts bons resultats. Està comprovat. És millor les classes concentrades i intensives que fer-ne durant un munt d’anys però gairebé de forma anecdòtica a la setmana.
Així que no és un tema del nivell dels professors, ni de metodologia ni de la forma d’ensenyar.
Crec que el problema no són els professors, el problema són les hores que es fa docència en anglès a les escoles de primària.
4- Què recomana per millorar l’anglès dels estudiants universitaris, que ja tenen un mínim nivell?
Els recomano llegir, llegir i llegir anglès. Per adquirir i reciclar vocabulari. Això cal combinar-ho amb el fet d'agafar una llibreta i anotar nou vocabulari i noves paraules.
També va molt bé utilitzar aplicacions (apps) ja sigui al mòbil o a una tablet per adquirir vocabulari nou. Va perfecte. A més, ho pots usar al bus o tren. Els universitaris necesiten, sobretot, adquirir vocabulari tècnic. Internet, i les Tecnologies de la Informació, en aquest sentit, ens poden ajudar molt.
5.- I per ser un bon professor d’anglès, què cal?
El meu consell és que facin per compartir experiències amb altres professors. Això és molt enriquidor, de totes totes. Formar comunitats de docents que debaten sobre temes professionals de l’ensenyament de l’anglès va molt bé, per estar al dia, per resoldre dubtes, etc…Per exemple, l’altre dia al màster que imparteixo a professors d’anglès em van demanar que obrís un grup al Facebook perquè poguessin compartir i posar experiències d’ells. Allà es genera un debat molt ric sobre com millorar la tasca d'ensenyar anglès dia a dia.
6.- És millor una persona si és multilingüe que si no ho és?
Per suposat! A nivell cultural, a nivell de mentalitat, a nivell de tot, adquireixes una obertura de ment molt impotant. Quants més idiomes sàpiguis, millor. El cervell d'aquestes persones inclús podriem dir que és diferent. Bé, jo no sóc un especialista en aquest tema, però el cervell està més connectat internament si coneixes quatre llengues, per exemple, que si en coneixes només dos.