Sala de premsa Premsa i mitjans

En marxa Lead-me, col·laboració europea sobre l’accessibilitat als mitjans

Nova acció COST Lead Me

La UAB, de la mà de la professora Pilar Orero, coordina Lead-me, una nova xarxa europea per crear un entorn de col·laboració per ajudar tots els àmbits interessats en el camp de l'accessibilitat als mitjans i temes transversals, com ara la Intel·ligència Artificial i les tecnologies interactives.

16/11/2020

Lead-me és una acció COST de la Unió Europea. Es tracta d’un programa de finançament que permet els investigadors establir les seves xarxes de recerca interdisciplinàries a Europa i més enllà. Proporciona fons per organitzar conferències, reunions, escoles de formació, intercanvis científics breus o altres activitats de xarxa en una àmplia gamma de temes científics. 

La nova acció crearà un entorn de col·laboració on les persones i les idees puguin créixer al voltant del tema central de l’accessibilitat als mitjans. Durant la reunió d’inici, representants de 24 països de la UE van votar Pilar Orero, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental com a presidenta i Robin Ribback, d’IPmedia (Alemanya) com a vicepresidenta. La seva durada serà de 4 anys.

Lead-me té com a objectiu ajudar a tots aquells àmbits interessats en el camp de l'accessibilitat als mitjans i temes transversals, per exemple la Intel·ligència Artificial i les tecnologies interactives. L'objectiu és buscar solucions basades en la diversitat europea per complir amb els requisits legals imposats per la legislació europea recentment aprovada. L'acció empoderarà investigadors de diversos camps, des de la psicologia a la traducció o enginyeria, acadèmics, així com empreses, reguladors dels mitjans, i responsables polítics, amb una plataforma comuna que durant els propers 48 mesos recopilarà, crearà, compartirà i difondrà tecnologies i solucions innovadores; així com les millors pràctiques i directrius. A més, contribuirà a nous estàndards i els ja existents sobre accessibilitat dels mitjans en 28 països europeus i associats.

Per a això, la xarxa Lead-me farà ús de les eines específiques de l'acció COST: reunions i grups de treball, escoles d'estiu i hivern, missions científiques a curt termini i diverses activitats de difusió. Lead-me impulsarà un canvi cultural i la creació d'una nova mentalitat al dissenyar eines per a activitats professionals i privades per a tots els ciutadans europeus de totes les capacitats sota el concepte de Disseny per a Tothom o Disseny Universal. Aquesta acció és necessària per evitar una major fragmentació en l'escenari europeu de l'accessibilitat, desafiant la idea de mercat únic digital europeu. L'assimilació de l'accessibilitat és desigual a Europa. Aquest és el resultat directe de la naturalesa complexa dels mitjans, la tecnologia, i els models de negoci, tot això dins d'un panorama de diversitat en la cultura i les llengües d'Europa.

L’acció és oberta a la participació d’aquelles persones interessades en col·laborar-hi, que poden contactar amb la professora Orero (Pilar.Orero@uab.cat) per a més informació.