En marxa el projecte NEX-LABS, per a un sector agroalimentari més sostenible i resilient al mediterrani

Internet de les coses a l'agricultura
Istockphoto/Ekkasit919

Un consorci d'11 socis de 7 països del Mediterrani, liderat per la UAB, ha unit forces per fer front als reptes d'un creixement competitiu i inclusiu en el sector agroalimentari a través del projecte NEX-LABS. Contribuirà a implementar tecnologies netes als territoris més vulnerables a la manca d'aigua i a l'escalfament global.

23/10/2020

Al llarg de 30 mesos, NEX-LABS donarà suport a la implementació de tecnologies netes per al creixement sostenible i resilient del sector agroalimentari de la regió mediterrània. Un creixement basat en un ús més eficient de l'energia (solucions renovables/solars) i l'aigua (tractament d'aigües residuals, recollida d'aigua o solucions de reutilització) i complementat per l'ús de les Tecnologies de la Informació (Blockchain, Internet de les Coses (IOT), Intel·ligència Artificial (IA), Aprenentatge Automàtic i Big Data).

El projecte NEX-LABS està cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC de la Conca del Mediterrani, que fomenta un desenvolupament econòmic, social i territorial just, equitatiu i sostenible en la zona. Amb un pressupost de 3 M €, es desenvoluparà mitjançant un enfocament Nexus, que implica treballar en comú per ajudar les regions i poblacions a fer front a crisis previsibles i prolongades. En aquest sentit, té l'objectiu de donar suport a la transferència tecnològica i la comercialització dels resultats de la recerca, enfortint els vincles entre la recerca, la indústria i altres actors del sector privat.

Laboratoris oberts per innovar i experimentar

NEX-LABS desenvoluparà laboratoris oberts a la participació (Living Labs). Al llarg de l'execució del projecte, es provaran, recomanaran i aplicaran tecnologies innovadores i integrades, complementades amb productes, serveis i programes per impulsar les empreses i entitats que participin.

Entre els agents als quals es dirigeix NEX-LABS es troben institucions públiques, com a ministeris i organismes nacionals, centres de recerca o universitats; pimes, entitats de l'ecosistema empresarial (empreses, organitzacions de transferència de tecnologia, parcs tecnològics, entitats de capital de risc, àngels inversors, entitats que col·laboren amb el debat públic o multiplicadors de la comunicació com a “think tanks”) i organitzacions de la societat civil.

Els principals resultats derivats de les activitats del projecte inclouran 2 Living Labs Oberts basats en un enfocament Nexus; 4 idees de negocis que es beneficiaran de subvencions per a la seva acceleració, 16 cupons per a testar i 42 cupons de proves de verificació, una escola d'estiu amb la participació de mig centenar d'empresaris, 6 spin-offs establertes amb 6 copatents registrades, un banc d'ocupació i 8 contractes de recerca conjunta.

Donar suport als territoris més vulnerables
 
Los territoris objectiu del projecte NEX-LABS es caracteritzen per l'escassetat d'aigua, la irregularitat de les precipitacions i la distribució de la població. A més, es tracta de territoris en què l'agricultura és el major consumidor d'aigua (70-90%), mentre que les projeccions del futur escalfament global impliquen una reducció de les precipitacions d'estiu (d'entre el 10 i el 30%) que amenaça més encara la disponibilitat d'aigua (es reduirà entre el 2 i el 15%) i la productivitat agrícola (entre un 12 i un 40%).

El conflicte latent entre l'eficiència energètica i la disponibilitat d'aigua també està augmentant la petjada energètica per metre cúbic de 'aigua utilitzada per produir aliments. Aquests futurs dèficits en la relació Aigua-Energia-Aliments (WEF) requereixen ser abordats mitjançant un enfocament Nexus, asseguren els socis del projecte.
 
Més enllà dels programes nacionals o regionals de desenvolupament de polítiques WEF de la regió del Mediterrani, amb el desenvolupament de Living Labs Oberts basats en un enfocament Nexus (NDOLL) NEX-LABS contribuirà al desenvolupament de polítiques com l'Estratègia Mediterrània per al Desenvolupament Sostenible 2016-2025 o l'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030, a través de tecnologies innovadores integrades, per superar els objectius 2 (Fam i Seguretat alimentària), 6 (Aigua i sanejament) i 7 (Energia).

Sobre el consorci

El projecte NEX-LABS inclou una associació d'11 institucions de 7 països del Mediterrani: Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), Chamber of Commerce and Industry of the Center (Tunísia), Royal Scientific Society-Aqaba Liaison Center (Jordània), Berytech Foundation (Líban), INNOLABS SRL (Itàlia), Academy of Scientific Research and Technology (Egipte), American University of Beirut (Líban), Centre for promotional services to enterprises – Special Agency of Cagliari Chamber of Commerce (Itàlia), Net7 Srl (Itàlia), C.I.P Citizens In Power (Xipre), The Jordanian Hashemite Fund for Human Development /Princess Basma Community Development Centre Aqaba (Jordània).

Amb referència B_A2.1.0124, el projecte NEX-LABS és finançat per la UE en el marc del Programa ENI CBC Med. Amb un pressupost total de 3.450.984,97 euros, rep un finançament de 3.105.866,47 euros (90%).

Sobre el programa

El Programa ENI CBC MED de la Conca del Mediterrani 2014-2020 és una iniciativa multilateral de cooperació transfronterera finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge (ENI). L'objectiu del Programa és fomentar un desenvolupament econòmic, social i territorial just, equitatiu i sostenible, que pugui fer avançar la integració transfronterera i valorar els territoris i valors dels països participants.

Participen en el Programa 13 països: Xipre, Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal i Tunísia. L'Autoritat de Gestió (AG) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Aigua neta i sanejament
  • Acció climàtica
 

Notícies relacionades

III Jornades de Compra Pública Socialment Responsable

Els dies 10 i 11 de desembre des de les 9:00 h fins a les 12:30 h tindrà lloc, en format virtual, la tercera edició de CPSR sota el lema "Administracions públiques, Universitats i Societat Civil avançant juntes per a la coherència de polítiques de respecte als drets humans". Més informació fent clic a la notícia. 

Acte25N2020

La UAB mostra el seu rebuig a les violències masclistes

El 25 de novembre, la UAB ha organitzat un acte institucional amb motiu del Dia internacional contra les violències masclistes. Hi han intervingut el rector Javier Lafuente, la secretària general Esther Zapater i la directora de l'Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, en el que ha estat el primer acte del nou equip de govern de la UAB. L'acte inicia un cicle d'activitats que continúa amb una xerrrada de la periodista Cristina Fallaràs, el dijous, 26 de novembre.

Totes les notícies