Sala de premsa Premsa i mitjans

Els científics adverteixen sobre les perilloses implicacions de la pèrdua dels sistemes de coneixements indígenes i locals

Mans / manos
Autor: Joan de la malla

Un estudi internacional en què ha participat l'ICTA-UAB adverteix sobre les conseqüències socials i ecològiques generalitzades de la destrucció i supressió dels sistemes de coneixement dels pobles indígenes i les comunitats locals.

07/07/2021

El document, publicat recentment a la revista Journal of Ethnobiology, es basa en el coneixement de 30 coautors indígenes i no indígenes de tot el món. L'article és part de la sèrie "Notes dels científics a la humanitat", que destaca les amenaces a la humanitat causades pel canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i altres canvis globals.

Els autors, entre els quals es troba la professora d'investigació ICREA a l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García, recullen com els sistemes de coneixement i les pràctiques dels pobles indígenes i les comunitats locals juguen un paper fonamental en la protecció de la diversitat biològica i cultural del nostre planeta. També documenten com aquest coneixement s'està perdent a un ritme alarmant, amb dramàtiques conseqüències socials i ecològiques.

"Encara que els sistemes de coneixement indígena i local són inherentment adaptables i notablement resistents, els seus fonaments han estat i continuen estant compromesos pels assentaments colonials, l’espoliació de terres i l'extracció de recursos. Els impactes ecològics i socials d'aquestes pressions són profunds i generalitzats", explica el Dr. Álvaro Fernández-Llamazares, de la Universitat de Hèlsinki (Finlàndia), un dels coautors principals de l'estudi.

L'article destaca 15 accions estratègiques per donar suport als esforços dels pobles indígenes i les comunitats locals per mantenir els seus sistemes de coneixement i vincles amb les terres. La Dra. Dana Lepofsky, de la Universitat Simon Fraser de Canadà i coautora principal, explica que "treballem dur per trobar un equilibri entre discutir les amenaces al coneixement indígena i local, i destacar com els pobles indígenes i les comunitats locals estan prenent mesures per revertir aquestes amenaces. A tot el món, els pobles indígenes i les comunitats locals estan celebrant, protegint i revitalitzant els seus sistemes i pràctiques de coneixement. Com a científics, legisladors i ciutadans del món, hem de donar suport aquests esforços en les nostres activitats professionals, en les polítiques de les nostres agències governamentals i a les nostres eleccions personals".

Victoria Reyes-García, antropòloga de l'ICTA-UAB experta en sistemes de coneixement local, destaca que "aquesta investigació és molt important perquè, donades les moltes formes intricades en què els sistemes socials i ecològics estan connectats, la pèrdua dels sistemes de coneixement indígenes i locals té implicacions per a la pèrdua de biodiversitat. En aquest sentit, la pèrdua de diversitat biocultural (és a dir, diversitat biològica i cultural vinculada) redueix les opcions de la humanitat per viure i adaptar-se als diferents ecosistemes del planeta, reduint la nostra capacitat d'adaptació a la crisi ambiental".

Referència:

Álvaro Fernández-Llamazares et al. 2021. Scientists’ Warning to Humanity on Threats to Indigenous and Local Knowledge Systems, Journal of Ethnobiology 41(2): 144-171

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Vida terrestre
  • Reducció de les desigualtats
  • Consum i producció responsables