Sala de premsa Premsa i mitjans

Els alumnes de secundària i batxillerat ja estan en marxa per a la lliga de debat!

Formació de la Lliga de debat de Secundària i Batxillerat 2020
Els nois i les noies que participaran en la 5a edició de la fase local de la Lliga de debat de la Universitat Autònoma de Barcelona han gaudit aquest dijous passat d’una sessió formativa prèvia a la competició. La jornada, que ha ocupat tot el matí, s’ha dut a terme a la Sala Teatre, on també es desenvoluparà la fase local. 

28/01/2020

Els instituts que participaran a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillera de la UAB ja coneixen l’espai on hauran de debatre enguany. S’han reunit aquest dijous a les 10 del matí a la Sala Teatre de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i han conegut, entre d’altres coses, el tema amb el qual s’hauran d’enfrontar en els debats: “la tecnologia augmenta la felicitat?”.

La convocatòria, que ha estat un èxit, ha reunit pràcticament a tots els instituts que participen en aquesta primera fase que es durà a terme a la UAB. En total, més de 130 estudiants han gaudit d’una jornada formativa i informativa, on a més han tingut l’oportunitat de conèixer els integrants d’altres equips.

“La tecnologia augmenta la felicitat?” 
La Vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat, la Dra. Sara Moreno Colom, ha donat la benvinguda als equips a la UAB i ha presentat el tema del debat, molt proper a tots ells i elles: “la tecnologia augmenta la felicitat?”. A partir d’ara, els participants hauran de buscar arguments a favor i en contra sobre aquesta temàtica per preparar els debats. La Vicerectora, alhora, els ha aconsellat que es distanciïn del seu món, per entrar “dins del món del coneixement i de la recerca” per tal de donar voltes al concepte de la tecnologia des de diverses perspectives. També ha recalcat la importància d’utilitzar, en tots els debats, un llenguatge no sexista; llenguatge que, tal com ella mateixa ha reconegut, “els joves ja teniu incorporat i des d’aquí volem donar-li la importància que es mereix”. 

A continuació, l’Eulàlia Torras, professora del Servei de Llengües de la UAB, ha parlat justament sobre llenguatge no sexista i ha donat algunes claus sobre com aprofundir en aquest àmbit. D’aquesta manera, els alumnes podran enriquir el debat tenint en compte altres aspectes més enllà del tema en qüestió. En aquesta línia, l’Andrea Ruedas, tècnica de l’Observatori per a la Igualtat de la universitat, ha parlat sobre “perspectiva de gènere a la lliga de debat”.  

També L’Edward Bernal, guanyador de la Lliga de Debat Universitària de la UAB, ha donat claus per dominar la tècnica del debat. En aquest cas, el graduat en ciències polítiques i dret, ha facilitat diferents recursos per tenir èxit en la competició. Ha afirmat que “el debat comença des del dia que coneixeu el tema a debatre” i ha animat a preparar-lo des del primer moment. El llenguatge no verbal, assegura, també és molt important per convèncer del missatge que es transmet, així que “també  l’hem de preparar a l’hora de debatre”. 

L’Ana València i el Xavier Alejandre, caps de jutges, han explicat el funcionament de la Lliga. Els diferents equips s’enfrontaran sabent, en un inici, si defensen el sí o el no, fins a les semifinals, moment en què ho descobriran just abans de començar a debatre. El guanyador d’aquesta fase local anirà a la fase final que se celebrarà a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, del 22 al 24 d’abril de 2020. 

Sorteig i posicions a defensar 
Aquest dimarts 28 de gener, els capitans dels 24 equips realitzaran el sorteig en què es descobriran els aparellaments de la Lliga de debat, que es farà durant l’última setmana de febrer. Els equips que estaran en aquest sorteig i que es podrien enfrontar entre ells són els següents:

Col·legi Camí
Col·legi Creanova
Escola Cultura Pràctica
Escola Ginebró
Escola Pia Caldes
Gresol International-American School
INS Pau Claris
INS Can Roca
INS Jonqueres
INS La Pineda
Institut El Vern
Institut-Escola Les Vinyes
Institut-Escola Sant Jordi
INS Jaume Mimó
INS La Vall del Tenes
INS Nicolau Copèrnic
INS Ramon Casas i Carbó
INS Torre de Malla
INS Poeta Maragall
INS Tretzevents Waldorf-Steiner
INS Gallecs
INS Ramon Berenguer IV
Maristes La Immaculada
Col·legi Cor Immaculada de Maria


Els capitans i capitanes, a banda dels aparellaments, també descobriran la posició que hauran de defensar en les primeres rondes. Queda poc, doncs, per a l’inici d’aquesta setmana en què el debat acadèmic, així com els alumnes de secundaria i batxillerat, seran el centre de la Universitat. A l’endemà del sorteig els equips ja podran començar a buscar els arguments pertinents, tot i que, com han dit els conferenciants en les seves intervencions durant la jornada formativa, el debat es prepara des del primer dia!
Sort a tots els equips!