"El sexe a l'època romana", fins el 15 de juny a la UAB

InauguraExpoRomaSexe

L’exposició "El sexe a l'època romana", organitzada pel Museu d'Arqueologia i produïda  pel Museu de Badalona en col·laboració amb la UAB, estarà al vestíbul de la Facultat de Filosofia i Lletres i a la sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats fins al 15 de juny. És la primera vegada que aquesta exposició es mostra en un espai no museístic, després de mostrar-se en diferents museus de Catalunya i València.

05/04/2018

La UAB ha inaugurat el 5 d'abril, a la sala de revistes de la Biblioteca d'Humanitats, l'exposició "El sexe a l'època romana", organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i produïda pel Museu de Badalona. L'exposició es podrà visitar fins al 15 de juny.

"La formació és també saltar-se una lliçó de tant en tant per venir a veure una exposició tant interessant com aquesta", ha dit el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, en la inauguració, després de llegir uns versos de Virgili relacionats amb la temàtica de la mostra.

La mostra, adreçada a un públic adult, presenta un conjunt de peces d'època romana conservades en museus catalans, entre les quals hi ha reproduccions de pintures i textos d'autors llatins. La vuitantena de peces exposades dona a conèixer l'univers sexual de l'antiga Roma des de la república fins al segle IV, com per exemple el sexe dins i fora del matrimoni, l'art de la seducció o la sexualitat dels déus, amb qui s'emmirallava la societat romana.

La mostra també s'acompanya dels autors clàssics. Els consells d'Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s'hi exposen. Peces com la "Venus de Badalona", el "Vas de Bílbilis" (Calatayud), el "Fal·lus de Sasamón", juntament amb els textos llatins, apropen la vida íntima dels antics romans.

"El sexe a l'època romana" és la primera exposició de producció pròpia d'Arqueoxarxa i la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, en els que la UAB té una important presència a través de diferents seus del campus d'arqueologia i paleontologia. Així ho ha recordat el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep M.Rueda, que ha subratllat l'estreta col.laboració amb la UAB en matèria d'arqueologia.

La iniciativa, promoguda per la Facultat de Filosofia i Lletres i la CORE en Patrimoni Cultural de la UABCEI, forma part de les activitats del 50è aniversari de la Facultat de Filosofia i Lletres i de la UAB, i compta amb la col·laboració de la Biblioteca d'Humanitats, el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura i Cultura en Viu. A més, l'activitat s'emmarca dins els actes de celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

La inauguració ha estat presidida pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, i ha comptat amb la presència de Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura; Margarida Abras, directora del Museu de Badalona; Josep M. Rueda, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya; i Esther Gurri, conservadora del Museu de Badalona i comissària de l'exposició.

La mostra anirà acompanyada d'un programa de conferències que tindran lloc al vestibul de la Facultat entre el 17 d'abril i el 24 de maig. 

PROGRAMA DE CONFERÈNCIES
Lectura de poemes grecoromans i contemporanis en clau de gènere.
Dia 17 d'abril a les 12:30 hores.

Poemes de l’Antiguitat a càrrec de Gemma Puigvert i Marta Oller. Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana (UAB).

Poemes contemporanis a càrrec d’Anna Aguilar-Amat, Mercè Altimir, Núria Busquets, Laia Martínez i Jordi Mas. Quark Poesia.

Acompanyant al piano: Francesc Cortés. Departament d’Art i Musicologia.

Conductor: Joan Carbonell Manils. Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana (UAB).

 

El sexe a l'Antiguitat. 26 Abril a les 11:30 hores

Esther Gurri. Comissària de l’Exposició El Sexe a l’Època Romana. Museu de Badalona.

Jordi Vidal. Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana (UAB).

Sebastià Giralt. Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana (UAB). Traductor del Satíricon de Petroni.

Moderadora: Gemma Puigvert. Directora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana (UAB).

 

La reproducció des de la Prehistòria a l'actualitat. 8 de Maig a les 11:30 hores

Assumpció Vila. Institut Milà i Fontanals, CSIC. Autora del llibre La reproducció a la Prehistòria.

Bruna Àlvarez. Grup de Recerca i Centre AFIN de la UAB. Departament d’Antropologia Social i Cultural (UAB).

Estel Malgosa. Grup de Recerca i Centre AFIN de la UAB. Departament d’Antropologia Social i Cultural (UAB).

Moderadora: Raquel Piquè. Departament de Prehistòria (UAB).
 

El Sexe al segle XXI. 24 de Maig a les 11:30 hores

Laila Pilgren. Directora de Sex Academy Barcelona.

Sergi Santos. Expert en nanotecnologia. 

Moderador: Jordi Vallverdú. Departament de Filosofia (UAB).


VISITES COMENTADES

Es faran visites guiades a l’exposició, que guiarà la comissària de l’exposició, Esther Gurri.

Hi ha programades tres visites, en dos dies:
-16 de maig, de 13 a 14 h.
-16 de maig, de 15.30 a 16.30h.
-23 de maig, d'11 a 12 h.

Si esteu interessats a assistir-hi, ompliu el formulari indicant el dia i hora que voldríeu fer la visita:
https://eformularis.uab.cat/web/visitesexpo/visitesexposicio

 


Més informació: Biblioteques

 

Notícies relacionades

Totes les notícies