Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB aplega els actors socials per debatre sobre la situació dels micropobles i el seu futur

Micropoble Argelaguer
L'equip de recerca del projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" organitza dimecres, 5 de febrer, al Palau Macaya de Barcelona, una conferència-fòrum de debat amb la participació de nombrosos representants d'entitats, associacions i institucions implicades o interessades en la gestió social, econòmica i ambiental dels micropobles de Catalunya.

30/01/2020

La trobada forma part de la recerca que dirigeix el professor del Departament de Geografia de la UAB Ricard Morén-Alegret dins del programa Recercaixa, amb el suport de ‘laCaixa’ en col·laboració amb l’ACUP.

En la jornada es presentarà una mostra dels resultats qualitatius assolits fins ara per l’equip investigador en el treball de camp a Catalunya, fruit d’entrevistes a persones immigrades i entitats dels propis micropobles. S’hi presentaran exemples de municipis que han reduït i crescut en població en els últims anys i d’aportacions de les persones entrevistades.

A partir d’aquests resultats, s’iniciarà un debat sobre la situació actual i les perspectives de desenvolupament sostenible a nivell social, econòmic i ambiental dels micropobles. Entre els aspectes que s’hi debatran hi hauran els processos d’incorporació de persones migrades internacionals, la manca o escassetat d’infraestructures de comunicació i de serveis en general, el paper i accions de les múltiples administracions relacionades, la necessitat de constituir polítiques més informades científicament o iniciatives que caldria emprendre per a la repoblació.

Marc de trobada per a una recerca participativa

La jornada se celebra com un marc de trobada per a la recerca participativa d’una àmplia varietat d’agents involucrats en l’àmbit dels micropobles o que tenen interès en involucrar-se més en el futur. L’acollida començarà a les 18:15h amb unes paraules de benvinguda a càrrec de representants de ‘laCaixa’ i d’organitzacions que col·laboren al projecte: la UAB, l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, el Síndic d'Aran, el Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell-Cerdanya, l'Associació de Micropobles de Catalunya, així com de la Unió de Pagesos i l'Institut Agrícola - Associació d'Empresaris Agraris.

El programa comprèn també la presentació dels resultats del treball de camp del projecte de recerca sobre immigració en àrees rurals franceses CAMIGRI, a càrrec William Berthomière, investigador del Centre National de la Recherche Scientifique de França.

Els resultats qualitatius del treball de camp del projecte HAMLETS seran presentats pels investigadors de la UAB Ricard Morén-Alegret, Cristóbal Mendoza i Francesc Romagosa.

Finalment, el fòrum-debat comptarà amb la participació de diversos representants de l'Associació de Micropobles de Catalunya, FEDELATINA, Casa Àsia, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya, així com entitats sindicals com el Centre d’Informació per Treballadors Estrangers (CITE) de Comissions Obreres (CCOO) i l’Associació AMIC de la Unió General de Treballadors (UGT), entre d’altres entitats.

El projecte “HAMLETS”

El projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" té l'objectiu d'investigar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el "ser o no ser" dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya. La hipòtesi principal del projecte és que la immigració -internacional i interna- té potencial per contribuir socialment, econòmica, mediambiental i cultural al desenvolupament sostenible de molts micropobles. A Catalunya hi ha 337 municipis amb menys de 500 habitants empadronats, segons dades del 2018 de l'lDESCAT.

Els resultats globals del projecte, que seran presentats a finals d'aquest any, serviran per conèixer millor l'arribada i l'assentament d'immigrants a micropobles, establir accions amb persones immigrades implementant iniciatives de desenvolupament sostenible i ajudar els municipis en l'arribada i l'acollida de nouvinguts, amb solucions com el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), ja en funcionament des de l'any passat.

Més informació: HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles
Conferència fòrum del projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles"