El programa Valor Afegit fa un reportatge sobre la salut mental a la UAB

La follia dels ocells

El programa Valor Afegit de TV3 realitza un reportatge audiovisual sobre les activitats que s’han dut a terme a la UAB al llarg del curs emmarcades dins del lema de la FM 17: La Salut Mental, visible i sense estigmes a la UAB. 

16/07/2018

El proppassat dimarts 10 de juny, el programa Valor Afegit va emetre a TV3 un breu reportatge audiovisual sobre les activitats que s’han dut a terme a la UAB al llarg del curs 2017-2018 seguint el lema de la Festa Major 2017: La Salut Mental, visible i sense estigmes a la UAB. A principi de curs, la Dra. Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, va incloure el lema a un comunicat publicat al web de l’Autònoma.

Segons els experts, una de cada quatre persones patiran algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida. “Fer-ho visible contribueix al coneixement, contribueix a trencar amb tabús i amb estigmes”, explicava Sara Moreno al reportatge de Valor Afegit. És per això que totes les accions impulsades durant el curs al Campus de la UAB tenien l’objectiu de donar visibilitat als trastorns mentals. Al vídeo hi apareixen algunes com, per exemple, l’obra La follia dels ocells de la Companyia Estable de Teatre La Trifulga dels Fútils.

L’obra va ser la cloenda de totes les activitats emmarcades sota el lema de la Salut Mental i es va presentar a la comunitat universitària el passat 23 de maig a la Sala de Teatre de la UAB. La companyia que la representava, La Trifulga dels Fútils, va néixer l’any 2000 i està formada per persones amb o sense trastorn mental diagnosticat, actors professionals i altres persones que no s’hi dediquen professionalment al món del teatre, però que volien participar en aquest projecte.

Al reportatge audiovisual també s’incorporen testimonis en primera persona de dos estudiants de la UAB, la Georgina Giner i en Xavier Tudor, que han patit trastorns mentals i que relaten les dificultats que han tingut per tirar endavant amb els estudis: “A la gent que tenim problemes de Salut Mental en general se’ns fa molt difícil la universitat”, explicava la Georgina. Per culpa d’aquestes dificultats, la Georgina va perdre la beca i el Xavi va repetir curs, encarint-se el preu de la seva matrícula.

El blog de Salut Mental i les activitats

Seguint amb el lema de la FM 17, el passat 25 de gener es va obrir el blog uab.cat/salutmental. En aquest espai, els estudiants podien trobar anunciades les diferents activitats relacionades amb la Salut Mental que es durien a terme al Campus de la UAB, com ara, La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma. A més, se’ls hi van proporcionar una sèrie de recursos per a poder informar-se i combatre l’estigma social al que estan sotmeses les persones que pateixen malalties mentals.

A l’acte de cloenda de les activitats de la Salut Mental, la vicerectora Sara Moreno va fer un breu balanç de les accions realitzades al Campus, entra d’altres, la conferència a l'octubre de l'alpinista Edurne Pasabán, la creació del blog de salut mental, la celebració de les jornades de mercat de treball i persones amb malalties mentals fins arribar a l'acord amb el Parc Taulí perquè el PDI i PAS puguin rebre formació al respecte. I també la recent creació del Living Lab en Salut Mental a la UAB, que busca millorar el benestar emocional de la comunitat universitària.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies