El politòleg Bruno Dente, investit doctor 'honoris causa'

HCBrunoDente

El dilluns, 7 d'octubre, la UAB ha investit com a doctor honoris causa el politòleg italià Bruno Dente a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, amb la qual, ha col·laborat des dels inicis del centre, el1985. Està considerat un dels analistes més destacats de polítiques i organitzacions públiques. 

07/10/2019

Bruno Dente:
"Tractar de resoldre els problemes polítícs simplificant-los de forma dràstica és estúpid i perillós. Totes les solucions que és probable que trobem només són parcials. I aquesta complexitat de les societats modernes és una cosa que no ens ha de fer por".

La cerimònia ha servit també com a acte d'inauguració de curs de la Facultat de Ciències Polítiques, i ha tingut lloc a les 12 h, a la sala d'actes del centre. L'acte l'ha presidit la rectora de la UAB, Margarita Arboix, la degana del centre, Laura Feliu, i el director del Departament de Ciència Política i de Dret Públic, Xavier Ballart.

Un "teòric de la pràctica"
El padrí del doctorand, Joan Subirats, catedràtic del Departament de Ciència Política i Dret Públic, ha impartit la laudatio prèvia a la concessió del guardó, on ha exposat els mèrits del candidat per obtenir el títol. "Ens trobem davant d'un universitari de cap a peus, que mai no ha deixat de pensar en termes aplicats", ha dit Subirats, que alhora considera que "la llarga trajectòria de Dente ens emplaça sempre en el "coneixement situat, que busca capacitat analítica sense defugir el contrast entre actors i valors".

Per al professor Subirats, Bruno Dente "no pot entendre la docència sobre polítiques públiques des d'una perspectiva que no incorpori la mirada inductiva, partint de l'anàlisi de casos concrets...una manera de fer que t'obliga a estar constanment relacionant teoria i pràctica". I ha finalitzat dient que "avui retem un merescut homenatge a qui crec que orgullosament se sent un teòric de la pràctica".

Humilitat i paciència davant la complexitat
Una vegada investit, el professor italià ha impartit la seva lliçó d'investidura, en anglès, que ha titulat amb un suggerent títol que fa referència a una pel.lícula de Jean-Luc Godard "Public Policy Analysis: Deux ou Troix Choses que Je Sais d'Elle", tot i que no han estat dues o tres sinó uns quants arguments més els que ha anat desgranant, de forma brillant, en el seu discurs.

"La nostra tasca hauria de ser útil per als responsables, ja siguin polítics, funcionaris o defensors de les polítiques. El nostre treball hauria de permetre’ls gestionar el procés de la política d’una manera que els ajudi a assolir els seus objectius" i "afrontar millor la complexitat del procés de política", ha dit el professor Dente.

Aquesta idea de "complexitat de la política" ha estat redundant en el seu discurs i és amb la que ha acabat, de forma contundent: "Tractar de resoldre els problemes polítícs simplificant-los de forma dràstica és estúpid i perillós. En els temps actuals en què els líders populistes basen els seus missatges per guanyar popularitat prometent miraculoses solucions, recordo als estudiants de polítiques les paraules de Jacob Burckhardt's: "aquests rufians...que un dia abandonaran la vella Europa".

La lliçó més general que es pot obtenir de la pràctica de l’anàlisi de polítiques públiques "ens ensenya humilitat i paciència", ha dit Dente. I ha afegit que "totes les solucions que és probable que trobem només són parcials. I aquesta complexitat de les societats modernes és una cosa que no ens ha de fer por".

Una glopada d'aire fresc
A continuació la degana Laura Feliu ha lloat la figura del professor Dente i ha subrallat la seva participació en l'impuls de la creació de la Facultat de Ciències Polítiques. Ha recordat que és el tercer Honoris Causa sorgit de la facultat de CC.Polítiques, en tota la seva història. Alhora ha explicat algunes idees del nou doctorant en relació a la universitat, un dels àmbits en els quals també ha investigat i treballat el professor Dente.

Finalment, la rectora Margarita Arboix ha manifestat que "és un orgull per la UAB nomenar Honoris Causa a Bruno Dente". Ha exposat la complexitat que viu la societat actualment amb una democràcia rica i diversa. "Aquest nomenament és una glopada d'aire fresc", per la defensa clara i rotunda de les institucions públiques democràtiques que fa el professor Dente.

A l'auditori, a més dels ex-rectors de la UAB, Josep Maria Vallès i Ramon Pascual, han seguit la cerimònia alguns polítics en actiu com ara els alcaldes de Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès o regidors d'aquests municipis.

Acadèmic i assessor d'institucions
Dente està considerat un dels més rellevants especialistes en l'anàlisi de polítiques i organitzacions públiques, particularment en el sector de l'administració i les formes d'avaluació del sistema universitari. La seva carrera acadèmica s'ha desenvolupat a diferents universitats italianes (a més del Politècnic de Milà, ha exercit a Sassari, Bolonya, Roma i Venècia) i ha estat director de l'Escola d'Administració Pública de Roma, així com assessor o consultor de les principals institucions públiques italianes i responsable de diversos plans d'avaluació per a la Comissió Europea.

Dente, a més, ha col.laborat des de 1985 en la posada en marxa del propi centre i exercint-hi tant la docència com la recerca. Ha cooperat en projectes com ara la creació de la llicenciatura en Ciències Polítiques, el Grau en Ciència Política i de l'Administració o el Màster en Gestió Pública.

Entre les seves obres, destaquen El govern local a Europa (1977), Governar la fragmentació: Estat, regions i ents locals (1985) o Understanding Policy Decisions (2014; edició espanyola en coautoria amb Joan Subirats), així com una multitud d'articles en revistes especialitzades. El 2012, l'Associació Italiana de l'Avaluació li va concedir la distinció "Precursor de l'Avaluació a Itàlia".

El Cor de Cambra de la UAB ha amenitzat l'acte amb la interpretació dels temes Secrets of cosmos (música de Poire Vallvé i text de Lisa Randall i Vuelie (de Frode Fjellheim i Christophe Beck, amb arranjaments de Mia Wright).

A més, amb motiu de la investidura, la Biblioteca de Ciències Socials ha instal·lat una exposició a les vitrines del passadís de l'entrada a la Biblioteca i també una exposició virtual on es recull la producció científica del professor Dente. Aquí podeu veure l'exposició virtual.

Més informació: Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

 

Notícies relacionades

Margarita Salas

Mor Margarita Salas, doctora "honoris causa" per la UAB

La bioquímica Margarita Salas ha mort als 80 anys. Salas va dedicar gran part de la seva vida a l’estudi dels bacteriòfags com a model d'estudi de la biologia molecular de la morfogènesi, la replicació i la transcripció. Va ser nomenada doctora honoris causa per la UAB l’abril de 2018.

Totes les notícies