El mapa "Blockadia" recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Blokadia

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'ICTA-UAB mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils, fenomen denominat amb el terme "Blockadia".

03/11/2017

El mapa Blockadia recull una selecció de 50 casos de moviments de resistència a l'extracció de combustibles fòssils recopilats en l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius elaborat en el marc del projecte Environmental Justice (ENVJUSTICE) finançat amb una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) amb prop de 2 milions d'euros.
 
Blockadia mostra la naturalesa global de les accions directes en la lluita per la justícia climàtica. Investigadors de l'ICTA-UAB, juntament amb científics de la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat del Magdalena (Colòmbia) van descobrir que, en la majoria dels casos, l'acció de Blockadia comença amb la protecció de la terra i dels mitjans de subsistència, però esdevé molt més gran gràcies als suports externs al discurs de la justícia climàtica. Assenyalen que els pobles indígenes han estat els primers i els més enèrgics opositors en gairebé tots els conflictes relacionats amb l'extracció de combustibles fòssils.
 
Blockadia és un terme popularitzat per Naomi Klein després que fos utilitzat per activistes contra l'Oleoducte Keystone XL d'Alberta Tar Sands. Descriu la "zona de conflicte transnacional" on els ciutadans intervenen quan els líders fallen.
 
L'investigador Joan Martínez Alier, responsable del projecte ENVJUSTICE destaca que "la lluita contra el canvi climàtic passa per que un gran percentatge dels combustibles fòssils recuperables romangui sota terra. Aquests són els anomenats combustibles no cremables". Martínez-Alier explica que, en aquesta lluita, alguns dels activistes de comunitats i organitzacions de tot el món han pagat amb les seves vides".
 
Per Daniela del Bene, investigadora de l'ICTA-UAB i membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica de Barcelona, ​​"aquesta anàlisi global mostra que, a més dels impactes ecològics i climàtics, la indústria dels combustibles fòssils és responsable de greus violacions dels drets humans i les regulacions ambientals".
 
El llançament del mapa coincideix amb Cimera Ciutadana pel Clima que té lloc aquest cap de setmana a Bonn (Alemanya). Líders mundials es reuniran dilluns que ve a la Cimera del Clima de Bonn (COP23) per discutir sobre la manca de progressos en l’assoliment de l'objectiu acordat de limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i mantenir l'augment de la temperatura "per sota dels 2ºC".
 
Tant l'Organització Meteorològica Mundial com l'organisme ambiental de l'ONU van donar la veu d'alarma aquesta setmana sobre l'acceleració de les emissions anuals de gasos d'efecte hivernacle i les conseqüències associades. Els investigadors incideixen en què els líders polítics han d'entendre que si no realitzen accions més enèrgiques per mitigar el canvi climàtic, els ciutadans han d'actuar pels seus propis mitjans per evitar una crisi climàtica. Les converses sobre el canvi climàtic estan canviant "del que és una acció legal al que és legítim".

Més informació:
Enllaç al mapa interactiu

 

Notícies relacionades

istockphoto/richcarey

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera. Un estudi de l'ICTA-UAB analitza per primera vegada per què les gorgònies són més resistents que els corals als impactes humans i al canvi climàtic global. Llegir més

Totes les notícies