El CERTA posa en marxa una innovadora planta de demostració per envasar aliments líquids

Planta de demostració de la tecnologia UHPH del CERTA-UAB

El Centre de Recerca en Tecnologia dels Aliments (CERTA-UAB) ha posat en marxa la primera planta pilot i de demostració per envasar aliments líquids amb el tractament d'homogeneïtzació per ultra alta pressió (UHPH). La tecnologia UHPH, sorgida de la recerca de la Universitat, permet la conservació de sucs, lactis, vins o brous en tetrabric a temperatura ambient i de manera estable sense afegir-hi additius.

20/09/2019

El nou espai és únic en el seu tipus, ja que permet la realització de tot el procés d’elaboració dels aliments, incloent la preparació, el tractament amb la tecnologia UHPH i l’envasat en condicions asèptiques. Aquesta tecnologia permet esterilitzar i homogeneïtzar productes líquids mitjançant l'aplicació d'ultra alta pressió contínua i forces físiques en una vàlvula d'ultra-homogeneïtzació. El resultat són productes amb llarga vida útil sense additius, que mantenen intactes alhora les seves propietats sensorials i nutricionals.

La nova planta podrà ser utilitzada per les empreses del sector alimentari interessades en provar l’elaboració dels seus productes amb la tecnologia UHPH i realitzar la comparació amb les tecnologies tèrmiques convencionals. Servirà també per fer estudis de caracterització i evolució de diferents indicadors durant l’emmagatzematge.

“La possibilitat de treballar en tot el procés d'elaboració dels aliments -des de la formulació a l'envasat- suposa una innovació molt important. No existeix una altra planta de demostració com la tenim a la UAB en cap centre de recerca a tot el món. Amb ella estem garantint una transferència de tecnologia efectiva i diferencial a les empreses agroalimentàries del nostre entorn”, destaca Martín Buffa, del CERTA-UAB.

La tecnologia UHPH desenvolupada i patentada per la UAB, està actualment llicenciada a l'empresa de base tecnològica de la UAB YPSICON Advanced Technologies S.L. 

La construcció de la nova planta de demostració s’ha dut a terme amb el suport del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica i de la Unió Europea.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies