Sala de premsa Premsa i mitjans

Nova tecnologia d'homogeneïtzació a ultra alta pressió contínua

projecte UHPH4FOOD
En el marc del projecte UHPH4FOOD, en el qual participen el Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments de la UAB i l'empresa Ypsicon, s'ha desenvolupat i validat una nova generació d'equips UHPH i s'ha obtingut un prototip preindustrial per a la conservació d'aliments líquids.

24/01/2017

El consorci del projecte UHPH4FOOD, format per l'empresa de base tecnològica de la UAB Ypsicon Advanced Technologies, els centres de recerca CERPTA -acreditat amb el segell TECNIO d'ACCIÓ- i AZTI, i les empreses alimentàries CARINSA i Indústries Alimentàries de Navarra, ha desenvolupat i validat una nova generació d'equips d'esterilització i homogeneïtzació de fluids mitjançant ultra alta pressió contínua (UHPH).

El projecte UHPH4FOOD ha estat finançat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat a través de la seva convocatòria REPTES i com a resultat principal del mateix s'ha desenvolupat un equip UHPH preindustrial amb una capacitat de 150 L/h a 3.000 bar. Això ha permès provar la tecnologia en condicions properes a les industrials, desenvolupant diversos productes alimentaris fluids. L'empresa alimentària IAN i AZTI han testat l'aplicació de la UHPH en productes vegetals líquids, mentre que CARINSA, en col·laboració amb el CERPTA, ha testat l'aplicació de la UHPH sobre concentrats per a l'elaboració de begudes.

Els resultats obtinguts de l'aplicació de la UHPH al tipus de productes alimentaris testats situen a aquesta tecnologia en una posició prometedora davant el repte de convertir-se en una alternativa als processos tèrmics de pasteurització i esterilització tradicionals, els quals produeixen danys significatius en algunes de les propietats més rellevants dels productes com la composició nutricional o aspectes sensorials (olor, textura, aroma i gust).