El Campus Ítaca porta a la UAB estudiants de seixanta centres de secundària vallesans

Campus Ítaca

Una nova edició del Campus Ítaca, activitat lúdica i pedagògica que vol incentivar els alumnes de tercer d'ESO a continuar amb la formació després de la secundària, tindrà lloc aquest mes de juliol amb algunes restriccions per motius sanitaris.

08/07/2020

Del 13 al 24 de juliol, la UAB organitza una nova edició del Campus Ítaca, que permet fer estada a la Universitat a alumnes de tercer d'ESO. Enguany hi haurà algunes restriccions per preservar la seguretat dels participants davant dels riscos derivats de la pandèmia de la COVID-19.

El Campus Ítaca, un programa socioeducatiu organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i la Facultat de Ciències de l'Educació amb el suport del Consell Social de la UAB i el patrocini de Banc Santander. Consisteix en una estada a la universitat adreçada a alumnes de tercer d'ESO. A l'edició d'enguany, hi participaran estudiants de seixanta centres d'educació secundària del Vallès Oriental i del Vallès Occidental.

Com a mesures de prevenció davant la pandèmia actual, l'edició d'enguany s'ha acotat als municipis situats a la mateixa regió sanitària que el campus de Bellaterra i no es realitzaran les activitats que impliquin més concentració de persones com ara els actes de cloenda on tradicionalment s'apleguen tots els participants i les seves famílies.

A banda d'aquestes restriccions, l'estada inclourà com sempre una sèrie d'activitats lúdiques i educatives que permeten fer un tast de diferents disciplines acadèmiques amb l'objectiu incentivar l'alumnat a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria. El Campus Ítaca, alhora, els fa partícips d'un espai de convivència entre joves d'entorns socials diversos amb el català com a vehicle de comunicació. Entre altres novetats, hi haurà una activitat sobre gestió de les emocions pensada per donar suport als joves per les situacions que poden haver viscut durant el confinament per la pandèmia.

Els prop de tres-cents estudiants que hi participaran estaran repartits en dos torns. El primer es desenvoluparà entre els dies 13 i 17 de juliol i el segon, del 20 al 24 de juliol. En cada torn, es formen grups de nou o deu membres, acompanyats per un estudiant de la UAB que fa de monitor, i realitzen durant la seva estada activitats pedagògiques i ludicoesportives, organitzades pel professorat de la UAB, que potencien tant la posada en pràctica de noves competències i metodologies com la socialització entre els participants.

Incentivar la continuïtat dels estudis

Des de la primera edició, el 2004, més de 5.000 joves han passat pel Campus Ítaca. Hi participen nois i noies que han acabat tercer d'ESO i que hauran d'optar durant el proper curs, l'últim de l'etapa d'educació obligatòria, entre accedir al món laboral o cursar algun mòdul professional de grau mitjà o batxillerat.

Els joves seleccionats comparteixen un perfil semblant: estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu.

D'altra banda, la UAB programa les beques salari Ítaca-Banco Santander, ajuts que tenen com a objectiu que els estudiants puguin accedir a una formació superior independentment dels recursos econòmics del seu entorn familiar.

Més informació: Campus Ítaca

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Fi de la pobresa
  • Educació de qualitat
 

Notícies relacionades

Estudiants

El doble grau en Física i Matemàtiques a la UAB torna a ser l'estudi amb la nota de tall més alta del sistema universitari

El doble grau en Física i Matemàtiques que ofereix la UAB ha obtingut, un any més, la nota de tall més alta de tot el sistema universitari català, un 13,528 sobre 14. En 74 titulacions de la UAB, del més d'un centenar que ofereix, la nota d'accés ha pujat respecte el curs passat, en un any rècord de preinscripcions universitàries. El 22,3% dels estudiants han sol.licitat en primera preferència la UAB.

Totes les notícies