Sala de premsa Premsa i mitjans

Presenten la primera càtedra d'habitatge interuniversitària d'Espanya

Creada la primera càtedra d'habitatge interdisciplinar i interuniversitària d'Espanya

Amb l'objectiu d'innovar mitjançant l'ecosistema de coneixement universitari per fer front al problema de l'habitatge, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el govern espanyol i quatre universitats (UAB, UB, UPC i UPF) han acordat crear la primera càtedra d'Estudis d'Habitatge interdisciplinària i interuniversitària de l'Estat.

03/06/2021

Les quatre universitats públiques de Barcelona (UAB, UB, UPC i UPF), junt amb l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el govern espanyol, han signat un protocol d'intencions per crear la primera càtedra d'Habitatge interdisciplinària i interuniversitària de l'Estat amb el repte d’innovar mitjançant l’ecosistema d’investigació universitari per fer front al problema de l’habitatge.

La iniciativa és fruït d'un esforç que uneix totes les administracions públiques amb competències en habitatge i les quatre universitats per concentrar coneixement de disciplines com el dret, l'economia o l'arquitectura, entre d'altres. La Càtedra Barcelona d'Estudis d'Habitatge té l'aspiració de concentrar el talent acadèmic tant de la ciutat com del país. La càtedra fomentarà la docència, la recerca i la transferència de coneixement en l'àmbit de les polítiques públiques d'habitatge i rehabilitació.

En aquest sentit, la voluntat és crear els primers estudis de màster oficials d'habitatge d'Espanya, a més d'organitzar tallers i postgraus, participar en projectes de recerca competitius tant a nivell estatal com internacional,  i elaborar informes i articles acadèmics. Haurà de servir també per a la producció de policy papers, és a dir, per a l'assessorament a administracions públics i l'organització de congressos i seminaris per assolir la transferència de coneixement.

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, impulsaran el conveni que regularà i establirà les bases per a la posada en funcionament de la Càtedra, amb la posterior incorporació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Des de l'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb les quatre universitats públiques de la demarcació, es treballarà en la definició d'aquest conveni per la posterior aprovació de totes les parts.

En l'acte de la signatura, celebrat avui al Pavelló Mies van der Rohe (Barcelona), hi han participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el ministre d'Universitats, Manuel Castells; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; el secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Francisco David Lucas; el secretari d'Agenda Urbana i Territori del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Agustí Serra; la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia; el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres; i el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Educació de qualitat
  • Ciutats i comunitats sostenibles