Comunicat sobre la unitat del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

Estudiants

La Confederació de Societats Científiques d'Espanya, la Federació d'Associacions Científic Mèdiques Espanyoles, Crue Universitats Espanyoles i l'Aliança de Centres Severo Ochoa i Unitats Maria de Maeztu es manifesten sobre la possible partició de l'actual ministeri.

10/01/2020

Davant les informacions insistents que, en la composició del pròxim govern, l'actual Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats perdria part de les seves competències en favor d'un nou Ministeri d'Universitats, volem expressar la nostra profunda preocupació per les conseqüències que comportarà aquesta decisió.

Qualsevol partició del ministeri actual serà una mala notícia per al nostre país perquè implicarà allunyar el coneixement de la centralitat política que s'està imposant a Europa (Consell de la Unió i Comissió). És imprescindible que la gestió de l'anomenat "triangle el coneixement" (recerca-innovació-educació), quedi reforçat en el nou govern en un únic ministeri. En aquest sentit, l'estructura del Comissariat europeu, amb una comissària competent en tots aquests àmbits, marca la tendència a seguir als països membres de la Unió que, en la seva immensa majoria, mantenen tal unitat en un únic ministeri.

Aquest ministeri, de la mà del seu titular, ha de tenir el major pes polític possible, i reunir totes les competències i recursos necessaris per gestionar el sistema de ciència en la seva globalitat, inclosa la recerca que es realitza a les universitats. La qual cosa és condició necessària perquè les seves propostes tinguin l'atenció i viabilitat que la ciència requereix, tenint en compte que les polítiques científiques són competència de tot el consell de ministres, a iniciativa del ministre de torn. Això deu ser així sigui quina sigui la decisió sobre el nombre de nous ministeris que es puguin crear.

Fatalment, qualsevol fragmentació de competències implica fragmentació de recursos. Referent a això, hi ha veus autoritzades a Europa que alerten l'error que pot suposar enfrontar recerca i universitats a l'hora de la negociació pressupostària, el que podria suposar dècades d'estancament per a la recerca, les universitats o tots dos àmbits.

La competitivitat de la ciència del nostre país només podrà recuperar la seva línia ascendent (tan malmesa actualment) si pot articular i impulsar la immensa majoria del coneixement que aquest país ha demostrat ser capaç de generar. Que ha d'incloure, per descomptat, la universitat, ja que educació superior, recerca i innovació són indivisibles.

Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE)
Federació d'Associacions Científiques Mèdiques Espanyoles (FACME)
Crue Universitats Espanyoles
Aliança de Centres Severo Ochoa i Unitats Maria de Maeztu (SOMMa)

Madrid, 10 de gener de 2020

Més informació: Comunicat sobre la unitat del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

 

Notícies relacionades

María Valdés i Maite Paramio

Canvis a l’Equip de Govern

A partir de l’1 d’agost seran efectius canvis a l’Equip de Govern de la UAB. María Valdés serà la nova vicerectora de Programació Acadèmica i de Qualitat i María Teresa Paramio, nova vicerectora d’Igualtat i d’Ocupabilitat. El vicerector Màrius Martínez assumeix les competències d’Alumnat.

Totes les notícies