Cinc investigadors de la UAB reben la distinció ICREA Acadèmia de la Generalitat

11/12/2013
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Jaume Bertranpetit; van presidir ahir el lliurament de les distincions ICREA Acadèmia a 24 investigadors del sistema de recerca català. Aquests guardons, que enguany arriben a la V edició, reconeixen la tasca de recerca del professorat que desenvolupa la seva feina en alguna universitat pública catalana i, alhora, contribueix a retenir el talent investigador dins el sistema universitari de Catalunya.
Amb el reconeixement com a investigadors ICREA Acadèmia, els 24 professors guardonats rebran 50.000 euros cadascun i hauran de garantir la dedicació prioritària a activitats de recerca en una universitat pública de Catalunya durant cinc anys. Aquests guardons estan destinat exclusivament al professorat universitari que fa recerca a la universitat i, en especial, al que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.
Amb les 24 noves distincions ja són 120 els investigadors amb la qualificació Icrea Acadèmia a les universitats catalanes en el marc d’aquest programa finançat pel govern amb 6 milions d'euros anuals.
Els investigadors de la UAB guardonats han estat Neus Barrantes-Vidal, del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut; Fàtima Bosch i Tubert del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular; Daniel Recasens Vives, del Departament de Filologia Catalana, Carlos Saura del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular; i Mariona Sodupe Roure, del Departament de Química.
La Universitat de Barcelona ha estat la que ha aconseguit més investigadors reconeguts com a ICREA Acadèmia, amb 39 distincions. La segueixen la Universitat Autònoma de Barcelona (31), la Universitat Pompeu Fabra (22) i la Universitat Politècnica de Catalunya (11). La Universitat Rovira i Virgili ha obtingut 10 reconeixements, 4 la Universitat de Lleida i 3 la Universitat de Girona.
Per àrees de coneixement, la majoria d’investigadors reconeguts desenvolupen la seva tasca en l’àmbit de les ciències experimentals i matemàtiques (31), seguida de les enginyeries i tecnologia (23), les ciències de la vida i la medicina (23), les humanitats (22) i les ciències socials i del coneixement (21).
Per optar a les distincions ICREA Acadèmia, cal que el personal docent i investigador (PDI) contractat o funcionari de les universitats públiques de Catalunya reuneixi els següents requisits: estar en possessió del títol de doctor/a; tenir una vinculació permanent i a temps complet a una universitat pública de Catalunya i impartir docència de manera regular.