Avenç en teràpia gènica i cel·lular de malalties inflamatòries cròniques

30/04/2009
La companyia multinacional catalana Grífols, entitat líder en el sector farmacèutic dels hemoderivats a nivell internacional i que forma part de l'IBEX35, ha finançat les investigacions dutes a terme pels investigadors Miguel Chillón (ICREA, UAB), Ester Fernández (UAB), i Miquel Àngel Gassull i Adolfo Río (IGTP), en el marc d'un conveni establert el gener de 2007. L'acord de cotitularitat de patent signat avui és el resultat d'aquesta col·laboració.
En els darrers anys, s'han introduït nous enfocaments en la medicina, que busquen aconseguir que les mateixes cèl·lules d'un individu esdevinguin productores de molècules terapèutiques i ho facin de manera específica, local i regulada. La recerca duta a terme ha permès patentar un nou mètode per modificar genèticament un tipus específic de cèl·lules sanguínies mitjançant un nanotransportador. Aquest nanotransportador és capaç d'introduir gens terapèutics en cèl·lules sanguínies del mateix pacient i modificar sensiblement la seva funció. Donat que, de manera natural, aquestes cèl·lules acudeixen a les zones inflamades, el nou sistema permet vehicular el medicament de manera selectiva a les zones afectades pel procés inflamatori, disminuint el risc d'efectes no desitjats en les àrees sanes de l'organisme. Per tant, aquest nanotransportador permet modificar cèl·lules extretes del pacient i convertir-les en cèl·lules-medicament, que podran ser emmagatzemades i readministrades, ja sigui per combatre brots de la malaltia o com a tractament, en un règim preventiu de les recaigudes. El nou descobriment avança doncs, no sols cap a la combinació de la teràpia cel·lular i gènica, sinó cap a la teràpia personalitzada que es propugna com la medicina del futur.
L'evolució positiva dels aspectes socioeconòmics en el món occidental han conduït també a canvis en la freqüència de les malalties, de manera que s'ha observat una disminució de les malalties infeccioses en els últims 20 anys, mentre que les malalties inflamatòries cròniques, com ara l'artritis reumatoide, la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn, de base autoimmune, mostren una incidència creixent i afecten a poblacions d'edat cada cop més joves. Malgrat que es disposa de medicaments per al seu tractament, aquests medicaments són pal·liatius i no curatius. La cronicitat d'aquestes malalties implica un tractament continuat, el que comporta l'aparició freqüent d'efectes secundaris greus, degut als fàrmacs utilitzats o, freqüentment, a l'acció d'aquests fàrmacs en òrgans no afectats per la malaltia. Això comporta un deteriorament greu de la qualitat de vida dels malalts, amb importants limitacions en la seva autonomia i inserció social i laboral.
Imatge: De esquerra a dreta, Eva Bastida, directora científica de Grífols; Jordi Marquet, vicerector de Projectes Estratègics de la UAB i director del Parc de Recerca UAB; i Miquel Àngel Gassull, director científic de l'IGTP, durant l'acte de signatura de cotitularitat de la patent.