Sala de premsa Premsa i mitjans

Arrenca BIObec, un nou projecte europeu per fomentar la formació en bioeconomia

Bioeconomia
istock_Simpson33

La iniciativa, un projecte en el qual 19 organitzacions europees col·laboraran per promoure la formació en bioeconomia, ha estat finançada per la iniciativa conjunta públic-privada Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) en el marc del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.

14/09/2021

El projecte europeu BIObec ha començat oficialment després de celebrar de manera telemàtica la seva reunió de llançament avui, 14 de setembre. Aquesta iniciativa, que busca promoure la formació en bioeconomia, ha estat finançada per la iniciativa conjunta públic-privada Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) en el marc del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.

SUSTAINABLE INNOVATIONS, CTA (Corporació Tecnològica d'Andalusia) i la Universitat Autònoma de Barcelona són els tres socis espanyols d'un consorci format per 19 entitats de 12 països europeus, que han rebut un pressupost total de 1,5 milions d'euros en finançament. Durant 30 mesos, treballaran junts per a reduir la bretxa entre la indústria de base biològica i el sistema educatiu, mitjançant la connexió d'universitats, laboratoris d'innovació i centres de recerca i desenvolupament de diferents regions europees.

BIObec proposa un marc que fusiona la idea tradicional d'un centre de formació amb la d'un node de coneixement. El projecte establirà centres formatius de base biològica (BBEC per les seves sigles en anglès) de diversos nivells per a actuar com a nodes de coneixement que disminueixin les bretxes entre institucions acadèmiques, estudiants, entitats d'innovació i els responsables de la formulació de polítiques. Així mateix, s'espera que els BBEC siguin prou flexibles per respondre a les necessitats actuals i futures de la indústria i de l'ecosistema circumdant local, regional i nacional.

Col·laboració per abordar la bretxa de formació en bioeconomia

Les principals responsabilitats de SUSTAINABLE INNOVATIONS en aquest projecte són definir i implementar l'estratègia de comunicació (desenvolupament de la marca corporativa, lloc web, estratègia de xarxes socials, etcètera), coordinar la divulgació de BIObec, elaborar materials de formació en línia i capacitació, així com contribuir en l'anàlisi de la viabilitat econòmica dels BBECs mitjançant l'estudi de possibles fonts i models de finançament.

“Estem encantats de continuar el nostre treball per a acabar amb la bretxa existent entre l'oferta de formació i les necessitats de la indústria de base biològica”, va dir Jesús Serrano, subdirector general de SUSTAINABLE INNOVATIONS. “És un plaer continuar millorant la formació, la comprensió i les habilitats dels treballadors d'un sector emergent com és la bioeconomia i, sobretot, de poder fer-ho amb socis com CTA i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb els qui ja col·laborem en la implementació de UrBIOfuture, un projecte previ finançat per la Unió Europea que va establir les bases per a BIObec".

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Centre de Recerca i Estudis per al Desenvolupament Organitzatiu (CRiEDO), contribuirà a apuntalar el marc teòric del projecte liderant l'anàlisi de les necessitats, oportunitats i expectatives europees i regionals dels BBEC.

Finalment, CTA liderarà la replicació del concepte de BIObec i dels BBEC, dissenyant un full de ruta per al desplegament dels resultats del projecte i una metodologia de transferència del coneixement que ajudi a establir BBECs en regions més enllà de les que participen en el projecte.

Desenvolupant tot el potencial de la bioeconomia

La necessitat de reduir les emissions de carboni i la creixent importància de la bioeconomia tanquen un gran potencial per a impulsar el desenvolupament local i oferir una nova perspectiva sobre les produccions tradicionals, així com per crear nous negocis, ocupacions i oportunitats. No obstant això, l'educació ha d'exercir un paper clau per satisfer les necessitats de la indústria d'una força laboral ben preparada i desbloquejar tot el seu potencial.

BIObec té com a objectiu maximitzar les oportunitats que ofereix la bioeconomia i contribuir a la creació d'un ecosistema de formació innovador, aprofitant el treball realitzat anteriorment per altres projectes europeus, connectant diferents actors i augmentant la cooperació entre la indústria de base biològica i el sistema educatiu per a evitar llacunes d'habilitats i competències.

Sobre BIObec

BIObec està coordinat per la Universitat de Bolonya i format per un consorci multidisciplinari de 19 socis de 12 països:

•    11 institucions educatives: les Universitats de Bolonya, Hohenheim, Finlàndia Oriental, Autònoma de Barcelona, Wageningen, Trakia, Tecnològica de Munster, de Recursos Naturals i Ciències de la Vida a Viena, l'Institut Nacional de Tecnologia per a la Vida, Ciències Alimentàries i Ambientals - AgroParisTech, l'institut IHE Delft Institute for Water Education i el Educational Research Institute (IBE);

•    Un organisme de recerca: Consiglio Nazionale delle Ricerche;

•    Tres clústers industrials de la indústria de base biològica: CTA, Food and Bio Cluster Denmark i Irish Bioeconomy Foundation;

•    Dues pimes: FVA i Sustainable Innovations;

•    Una fundació sense ànim de lucre per a l'educació i el diàleg social: Pro Civis;

•    I un institut de recerca privat: Research Institute for Fodder Crops, Ltd. Troubsko.

El projecte ha rebut gairebé 1,5 milions d'euros en finançament de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) en el marc del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea. Per part seva, els socis espanyols han rebut 326.000 euros.