Ana Ripoll rep el Premi Salvà i Campillo per la creació de BIB

Ana Ripoll

El Premi Salvà i Campillo, que s'atorga dins de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica a persones i entitats que han potenciat notablement "l'electrònica, les TIC o l'audiovisual", ha estat atorgat enguany a Ana Ripoll, catedràtica i exrectora de la UAB.

26/02/2018

Ana Ripoll, catedràtica d'arquitectura i tecnologia de computadors i exrectora de la UAB, ha rebut el Premi Salvà i Campillo, atorgat en el marc de la 23a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica. El jurat ha volgut reconèixer Ripoll per "haver impulsat la interacció entre les disciplines de les ciències de la vida i les ciències de la computació creant Bioinformatics Barcelona (BIB), amb més de 50 entitats membres".

La 23a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica va tenir lloc el 22 de febrer passat i va incloure el lliurament dels premis que atorguen l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF). El Premi Salvà i Campillo, que reconeix "la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l'electrònica, les TIC o l'audiovisual", va distingir també Andreu Veà, pioner d'internet i emprenedor.

Primera rectora de la UAB

Ripoll va ser vicerectora de Professorat durant el segon mandat del rector Lluís Ferrer (2005-2008) i la primera rectora de la UAB (2009-2012). Es va llicenciar en Ciències Físiques a la Universidad Complutense de Madrid l'any 1975, i es va doctorar a la UAB (1980). Va ser becària d'investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, i professora ajudant al Departament d'Informàtica i Automàtica de la Universidad Complutense de Madrid, de 1976 fins al 1978. Es va incorporar al Departament d'Informàtica de la UAB l'any 1978, on va ser professora adjunta, professora titular i, des de l'any 1992, catedràtica d'arquitectura i tecnologia de computadors.

Ha treballat en diferents línies de recerca dins de l'arquitectura de computadors i el processament paral·lel. Ha impulsat activament la creació de grups d'investigació en els tòpics d'Assignació Estàtica de Programes, Balanceig Dinàmic de Càrrega, Models de Programes Paral·lels i Predicció del Rendiment i, més recentment, en Sistemes Distribuïts per a Aplicacions de Vídeo sota Demanda. Ha publicat més de cent articles en revistes especialitzades, conferències internacionals de prestigi reconegut, i ha dirigit vuit tesis doctorals. Ha participat també en diversos projectes d'investigació nacionals i internacionals finançats amb fons públics, i com a experta i avaluadora per a diferents institucions públiques. Ha estat avaluadora de projectes del Pla Nacional (ANEP), ha participat a Projectes Europeus de Cooperació i, actualment, és presidenta de l'associació Bioinformatics Barcelona (BIB).

El 2016, va rebre la condecoració de l'Ordre Civil d'Alfonso X el Sabio. I, el mes de novembre passat, el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya va distingir Ripoll per la seva tasca a favor de projectes que uneixen els àmbits de la salut i de la bioinformàtica.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies