Alumnat de la UAB participa en la formació del primer "gos de servei" per a persones amb discapacitat

GosServei
El gos Sasha, al centre, al costat de l'usuària afectada d'esclerosi múltiple a la que ajudarà.

Estudiants del Postgrau en Instrucció d'Unitats Canines d'Assistència -estudis que ofereix l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB-, han participat en la formació del primer "gos de servei" a Catalunya per a persones amb discapacitat, que el dimecres, 9 de maig, es va lliurar a una persona afectada d'esclerosi múltiple a Tarragona, a la seu del Col.legi de Veterinaris.

10/05/2018

Aquests gossos poden guiar a persones cegues, alertar a persones amb diabetis abans de tenir una hipoglucèmia, ajudar en les tasques diàries a persones amb diversitat funcional o a persones del espectre de l’autisme.

El dimecres, 9 de maig, a la seu del Col·legi de Veterinaris de Tarragona, es va fer la presentació i lliurament oficial del primer Gos de Servei per ajudar a persones amb discapacitat, el primer que s'ha entregat a Catalunya. El gos, que es diu Sasha, ajudarà a una usuària afectada d'escleorosi múltiple de Tarragona a realitzar les tasques del dia a dia.

Els estudiants del Postgrau d'Instructor de Gossos d'Assistència de la UAB hi han participat com a agents de socialització en la fase de formació del gos: s'han encarregat d'ampliar la seva educació en obediència bàsica amb l'adaptació del gos als espais públics, desplaçament en transports, centres comercials, vies públiques, etc. 

Aquests gossos poden guiar a persones cegues, alertar a persones amb diabetis abans de tenir una hipoglucèmia, ajudar en les tasques diàries a persones amb diversitat funcional, o a persones del espectre de l’autisme. L'any passat aquests estudiants van participar en la instrucció d'un gos pigall que es va lliurar a una usuària amb discapacitat visual.

El Gos de Servei l'ha lliuratl’Escola de Gossos d’Assistència IDDT Assistance Dogs, recolzada per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), l’Associació APRENEM per a la Inclusió de les Persones amb Trastorns de l’Espectre Autista i Carelia Via Social, i l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3, entre d’altres.

Totes aquestes entitats van participar a l'acte que va tenir lloc a Tarragona, i a la taula rodona, juntament amb l’Associació Internacional de Gossos d’Assistència i Teràpia AIGAT. D'aquesta forma, neix a Catalunya una entitat acreditada i amb instructors professionals que entrena gossos d’assistència, per assumir la creixent demanda d’aquest recurs, molt útil per millorar la independència i qualitat de vida de les persones amb discapacitat. 

Encara que l’Escola de Gossos d’Assistència IDDT Assistance Dogs ja ha entregat altres gossos d’assistència dins i fora de Catalunya en diverses especialitats, com ara la primera gossa d’assistència registrada oficialment al registre de gossos d’Assistència de les Illes Balears, el gos que avui es lliura serà el primer gos que aquesta entitat lliura a Catalunya en l’especialitat de Gos de Servei.

Aquest és un projecte pioner a Catalunya, per poder donar resposta a la creixent demana de les persones amb discapacitat que necessitin un gos d'assistència.

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, ofereix la formació d’Instructors Canins, una formació en la que és única al món.