Acte de defensa de la tesi de Victoria Bogino Larrambebere

16/09/2016
El proper 17 d'octubre de 2016 la doctoranda del Departament de Sociologia Victoria Bogino Larrambebere realitzarà la defensa de la tesi doctoral "Los titulados ante el desclasamiento. Un análisis de la cohorte de treintañeros en España", dirigida pel Dr. Xavier Bonal i la Dra. Irene Lapuerta.
L'acte de defensa es durà a terme a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia a les 12 del matí.
Resum
Aquesta tesi doctoral aborda la qüestió del desclassament des d'una perspectiva d'inconsistència d'estatus educatiu i social, que s'ha anomenat desclassament social educatiu. Aquest enfocament es pot conjugar i es diferencia d'altres tipus d'aproximacions: el desclassament social intergeneracional, el desclassament social intrageneracional, el desclassament escolar.
L'objecte d'aquest estudi són els titulats superiors en situació de desclassament social educatiu, en el si de la cohort de trenta anys i en el context de l'actual crisi econòmica. La pregunta central que intenta respondre aquesta tesi és la següent: com es fa front al desclassament social educatiu a Espanya? Aquest qüestionament ens porta a captar el "sentit objectiu" del desclassament social educatiu, per després donar compte del seu "sentit viscut" (Bourdieu, 1989).
El present treball s'estructura sobre la base de dos grans objectius. El primer objectiu consisteix a explorar qui són els afectats pel desclassament social educatiu, a partir dels següents interrogants: quina és la tendència del fenomen? Quins són els seus determinants? Quin és el perfil social dels desclassats? El segon propòsit d'aquest treball és analitzar l'experiència del desclassament social dels titulats superiors. Referent a això, les preguntes que ens plantegem són: quina és la dinàmica de les seves trajectòries? Quina és la interpretació de la seva situació? Quines són les seves lògiques estratègiques davant el desclassament? Aquesta tesi ha optat per una complementarietat entre una aproximació quantitativa (MCV) i una aproximació qualitativa (entrevistes en profunditat). La particularitat d'aquest "disseny seqüencial" és que les dades analitzades en la primera fase serveixen per millorar l'obtenció i l'anàlisi de les dades de la segona fase (Verd i López-Roldán, 2008). En aquesta última s'aborden tres tipus d'experiències: "reconvertir", "ressituar" i "resistir".