Sala de premsa Premsa i mitjans

“Europa Creativa” premia la UAB i l'Associació d'Amics del Jaciment Arqueològic de La Bastida

Projecte d'Europa Creativa per revifar la ceràmica europea
Esquerra: Recreació dels processos de fabricació de ceràmiques manuals argàriques (© Sergio Celdrán / ASBA). Dreta: rèpliques experimentals de ceràmiques de la cultura d'El Argar, per Pedro Navarro (©J.A. Soldevilla / UAB).
El projecte Crafting Europe in the Bronze Age and Today, que té com a objectiu revifar la ceràmica tradicional inspirant-se en les produccions ceràmiques de l'Edat del Bronze, ha rebut 105.000 euros de la convocatòria "Europa Creativa" per a projectes relacionats amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

03/07/2018

L'Associació d'Amics del Jaciment Arqueològic de la Bastida (ASBA), del municipi de Totana (Múrcia), ha estat seleccionada pel seu projecte col·lectiu Crafting Europe in the Bronze Age and Today (Construint Europa en l'Edat de Bronze i Avui - CRAFTE”) per rebre una subvenció de 104.760,52 euros de l'agència europea EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).  El projecte compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que excava el jaciment de la Bastida des de fa una dècada, i l'Ajuntament de Mula (Múrcia), com a institucions sòcies de ASBA.
 
La convocatòria del programa de subvencions “Europa Creativa”, per a projectes de cooperació relacionats amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 (AEPC 2018), es destina a promoure l'herència cultural europea, amb recursos compartits, fomentant la presa de consciència de la història i art del continent i els seus valors comuns.
 
L'objectiu de CRAFTER és revifar la ceràmica tradicional, prenent com a inspiració les produccions ceràmiques de l'Edat del Bronze europea. Quatre cultures prehistòriques molt rellevants hi seran representades: El Argar (sud-est d'Espanya), Únetice (Europa Central), Füzesabony (Hongria oriental) i Vatin (sud de Sèrbia). 
 
Per aconseguir aquest objectiu, es realitzarà un seguit d'actuacions, que començaran ja en 2018 i tindran lloc fins al final de 2019 i en què participaran experts en patrimoni cultural i artesans locals. La UAB actuarà com a coordinadora científica per a la transferència de coneixement del projecte, garantint-ne l’orientació científica i la qualitat dels resultats. Així, participarà activament en l'assessorament sobre els recipients ceràmics de l'Edat de Bronze, que hauran de ser recreats sobre la base de la informació tecnològica i petrogràfica ja disponible, donarà suport en la preparació del guió de quatre documentals i en la formulació del contingut i disseny de diversos materials educatius.
 
Al projecte CRAFTER liderat per l’ASBA, a més de la UAB i l'Ajuntament de Mula, participen altres cinc organitzacions: el Museu Ciutat de Paracin (Sèrbia), l'Acadèmia Hongaresa de Ciències i el Museu Déri de Debrecen (Hongria), l'associació EXARC (Països Baixos) i el Museu Estatal de Prehistòria de Halle (Alemanya).
 
Dels 77 projectes internacionals que es van presentar a la convocatòria del Programa “Europa Creativa”, l’EACEA n’ha seleccionat 29. L’ASBA i la cooperativa LaFundició, de l'Hospitalet de Llobregat, són les organitzacions coordinadores dels dos únics projectes seleccionats amb lideratge espanyol. A més d'Espanya, entre els països premiats es troben Portugal, Itàlia, Grècia, Eslovènia, Sèrbia, Hongria, Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Holanda i Regne Unit. 
 
Sobre l’ASBA
 
L’ASBA és una associació fundada l'any de 2013, en resposta a un context de menor inversió pública en cultura a nivell regional. Entre els seus socis fundadors es troben arqueòlegs professionals i apassionats de la Prehistòria, units amb l'objectiu de difondre un major coneixement del jaciment arqueològic de La Bastida, a Totana, i de l'anomenada cultura d’El Argar (2200-1550 abans de nostra era), a més de donar suport a la recerca i fomentar la protecció del patrimoni arqueològic. 
 
Entre d’altres activitats desenvolupades en els últims anys, l’ASBA va prestar el servei de visites guiades al jaciment de la Bastida a l'Ajuntament de Totana, a través de l'adjudicació de diferents contractes temporals, des de febrer de 2015 a maig de 2017. Entre els seus assoliments s'inclou també la gestació de la “Ruta Argárica de Sierra Espuña” (www.ruta-argarica.es/), projecte finançat amb fons europeus i que vincula la recerca arqueològica al turisme cultural i al comerç local i regional.
 
La UAB a La Bastida
 
La UAB investiga el jaciment arqueològic de La Bastida des de fa una dècada. Els treballs realitzats fins ara pel grup de recerca ASOME (Arqueoecologia Social Mediterrània) han permès desvetllar el que va poder ser una autèntica “civilització perduda” en sòl europeu: la societat urbana d’El Argar, de la qual La Bastida seria la capital més important, al capdavant d'un dels primers estats de l'Edat del Bronze. La societat argárica, amb la seva tradició ceràmica, serà un dels focus de CRAFTER.
 
En 2012, va descobrir un sistema de fortificació monumental i únic en l'Europa de la seva època, que protegia la ciutat. La importància d'aquesta troballa va posar sobre la taula els debats sobre si les primeres civilitzacions del Vell Món van sorgir només a Orient, i sobre els inicis de la violència militaritzada a Europa. Obria a més noves hipòtesis sobre la manera en què es va expandir aquesta societat pel sud-est peninsular.
 
En aquesta dècada ha dut a terme també treballs de conservació, restauració i museístics, així com de documentació i anàlisi científica de les troballes. Recentment ha rebut una ajuda de la National Geographic Society per continuar les recerques.

Fonts i enllaços relacionats:
 
https://europacreativa.es/resultados-proyectos-de-cooperacion-relacionados-con-el-ano-europeo-del-patrimonio-cultural/
https://europacreativa.es/cultura/resultados-patrimonio-cultural/
https://exarc.net/history/exarc-partner-eu-application-crafter
http://asbatotana.weebly.com/
http://www.ruta-argarica.es/