Sala de premsa Premsa i mitjans

“Busquem representar tots els col•lectius en la seva pluralitat i ajudar-los en tot el que necessitin”

Entrevista a la candidata a les eleccions a elDirectori AEP
Dues candidatures concorren a les eleccions per a representar elDirectori al Consell d’Estudiants de la UAB (CEUAB), que se celebraran el dia 22 de març. No us perdeu l’entrevista a Pilar Cortés, membre del col·lectiu Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i candidata a representar elDirectori.

17/03/2017

“En elDirectori hi ha col·lectius de tot tipus, des de col·lectius polítics a col·lectius d'oci i, per tant, creiem que és important representar la totalitat”

Quin col·lectiu t’avala com a candidat representant d’elDirectori?
Sóc membre de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) i som un col·lectiu que, encara que té 25 anys d'història, ha viscut una època en la qual no hi havia molts estudiants de la UAB inscrits, fins a aquest any, quan hem tornat a donar-li vida. Som un sindicat format per gent de totes les ideologies i estem oberts a tothom. Lluitem per una educació pública, de qualitat, feminista i accessible per a tots. Recolzem qualsevol moviment estudiantil i el nostre àmbit és, sobretot, educatiu i polític. En la federació de la UAB, ens reunim en assemblea cada dues setmanes i estem presents a les assemblees de facultat. Debatem molt sobre la nostra actitud dins de la universitat, sobre què volem fer i en quins àmbits volem participar. Ens presentem com a representants d’elDirectori perquè volem participar en tots els àmbits que ens ofereixi la universitat.
 
Explica’ns una mica qui ets i per què participes a l'AEP.

Em dic Pilar, vaig néixer a Madrid però he viscut gairebé tota la vida a Canàries. Faig el primer any de Ciències Polítiques i Dret i formo part d’AEP des del novembre. Dins d’AEP, sóc al Consell Nacional i pertanyo a la comissió de política universitària i a la comissió de feminisme. M'agrada molt participar i AEP m'ha donat un espai que altres col·lectius no m'han donat. Crec que la UAB ens ha donat una oportunitat per a participar a la universitat perquè no trobàvem cap espai en el qual poguéssim fer-ho. La meva motivació per a estudiar Ciències Polítiques i Dret és ajudar la gent i AEP em dóna experiència i eines per a saber com portar una associació i com participar-hi. A més, m'ajuda a perdre la por a parlar en públic. D'altra banda, hi ha moltes coses amb què no estic d'acord i contra les quals em vull manifestar. És millor manifestar-te des d'un sindicat o una associació que manifestar-te individualment.
 
Què t’ha motivat a presentar-te a les eleccions?

Des d’AEP, vam veure la necessitat que fos una dona qui es presentés. Em feia il·lusió presentar-me i, a l'assemblea que organitzem per a decidir el candidat, els companys em van proposar. Sóc una persona a qui li agrada molt parlar amb la gent i arribar a consensos i això em va motivar a presentar-me. M'agraden les relacions humanes, parlar amb els diferents col·lectius i afavorir el debat entre tots, de manera que poder ser la representant d’elDirectori em sembla molt interessant.
 
Com valores elDirectori?

Des de l'inici, sempre hi ha hagut molt bona relació entre el nostre col·lectiu i els membres de la Unitat de Dinamització Comunitària, ja que sempre ens intenten ajudar i estan disponibles per a qualsevol dubte o suggeriment. És una eina genial a la universitat perquè dóna un espai per a organitzar activitats de tot tipus, des de xerrades i tallers a activitats per a divertir-se. Per això també ens interessava tenir algú que representés elDirectori, per a veure com funciona la universitat des de dins i donar la nostra opinió com a representants de tots els col·lectius.
 
Per què creus important que elDirectori, com a part clau del teixit associatiu de la UAB, estigui representat al CEUAB?

És important que elDirectori participi en el CEUAB perquè representa tots els col·lectius de la UAB, que estan formats per estudiants. Vivim en un sistema universitari en què els estudiants, desgraciadament, estan infrarrepresentats quan, de fet, són la major part de la comunitat educativa. Com més gent representi la majoria de la comunitat educativa, millor, perquè a vegades es fan mesures des de la universitat creient que seran pel bé dels estudiants però sense tenir-los en compte. A més, en elDirectori hi ha col·lectius de tot tipus, des de col·lectius polítics a col·lectius d'oci i, per tant, creiem que és important representar la totalitat.
 
Què podeu aportar com a representants d’elDirectori al CEUAB?

Aportarem aire fresc a les dinàmiques universitàries pel que fa a les relacions políticosindicals i políticocol·lectives perquè ens hem adonat que hi ha un gran nombre de persones que no se senten del tot afins amb les associacions que ja existeixen, les quals fan una molt bona feia a la universitat. Vam néixer amb la voluntat d'acollir aquesta gent que no s'implica o no vol implicar-se perquè no ho veu atractiu. Des d’AEP intentem portar-nos bé amb tothom, això sí, sempre que es respectin els drets fonamentals de les persones. Intentem abastar moltes opinions i tenir debat sobre què volem fer. Un dels nostres pilars és formar l'alumnat. En aquest sentit, hem iniciat un curs, juntament amb la revista La Trivial, sobre hegemonia i discurs obert a tothom. Sobretot, volem ser representants dels estudiants. Tots estem d'acord a exigir la rebaixa del 30 % però potser els estudiants no es mobilitzen pel seu compte i és necessari que nosaltres fomentem la mobilització. A més, amb AEP hem vist que no arribem a totes les facultats però, si formem part del CEUAB, sí que podem arribar a molta més gent. Busquem representar tots els col·lectius en la seva pluralitat i ajudar-los en tot el que necessitin. Volem que ens vegin com a un col·lectiu obert que intenta parlar amb tothom.