Sala de premsa Premsa i mitjans

Mercedes Pardo fa una crida a fer del canvi climàtic una oportunitat de metamorfosi social

Acte institucional d'inauguració del curs 2019-2020 a la UAB
La UAB dedicarà el curs 2019-2020 al tema del canvi climàtic. La professora de sociologia Mercedes Pardo Buendía va reivindicar, en la lliçó inaugural del curs, posar l'èmfasi en la possibilitat de metamorfosi que planteja el canvi climàtic enlloc de caure en el pànic i la paralització.

18/09/2019

La sociòloga Mercedes Pardo Buendía va fer una crida a veure el canvi climàtic com un "mobilitzador social oportú i necessari" capaç de "modificar les expectatives de la humanitat" a la lliçó magistral amb la qual es va inaugurar el curs 2019-2020 a la UAB, el 18 de setembre passat, al Rectorat. La rectora, Margarita Arboix, va afirmar que la Universitat "ha de fer dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides un element central de la seva agenda". La UAB dedicarà el curs actual a la divulgació i la sensibilització en el tema del canvi climàtic.

Pardo, professora de la Universitat Carlos III de Madrid, va emfatitzar la necessitat de valorar l'oportunitat d'evolucionar "d'un model energètic brut i geoestratègicament vulnerable a un de net i més segur" enlloc de caure en el pànic i la paralització social. La conferenciant va assegurar que les solucions "no es poden carregar sobre les espatlles de les ciències naturals: corresponen a les ciències socials", i va reivindicar, en aquest sentit, que la sociologia es centri en l'estudi de la transformació de la vida social i no tant en la seva reproducció, com ha estat el cas dels referents en aquest camp acadèmic com Michel Foucault o Pierre Bourdieu. La sociòloga va tancar la seva intervenció asseverant que les societats "han de fer més, millor i més ràpid", i va felicitar la UAB per les mesures aplicades en el terreny de la sostenibilitat.

Contribuir a la societat del futur

Als parlaments institucionals, la rectora va emfatitzar també el treball de la UAB en aquest sentit i la seva contribució en l'objectiu d'assolir "una educació inclusiva, de qualitat i universal", així com en l'àmbit de la recerca en l'assoliment de recursos sostenibles.

Abans però, Arboix va iniciar les seves paraules recordant que “malauradament tenim membres de la comunitat universitària pendents de judicis per temes esdevinguts al campus” i va afirmar que “judicialitzar l’activitat universitària no és la via per solucionar els conflictes”. Va mostrar també la seva preocupació per la situació que viu el país: “no comparteixo la presó provisional que pateixen des de fa gairebé dos anys polítics catalans” i va expressar la seva convicció que “el diàleg i la negociació han de ser el marc en el qual s’afrontin els problemes que ens afecten”.

Arboix va aprofitar la seva intervenció per reclamar, un cop més, un model de finançament sostenible per al sistema universitari i va mostrar la seva satisfacció pel fet que l'objectiu "estigui a l'agenda" del secretari d'Universitats i Recerca i de la consellera d'Empresa i Coneixement. Alhora, va denunciar les "polítiques dels nostres governs" que no contemplen un augment del finançament per a ciència i innovació. I va tancar la seva intervenció afirmant que "comencem un curs amb dificultats però orgullosos de contribuir de manera significativa a la societat del futur".

Gabriel Masfurroll, president del Consell Social, va celebrar els resultats assolits per la UAB en la seva activitat de docència, recerca i transferència, que queden reflectits en la memòria acadèmica del curs 2018-2019 que va presentar el secretari general de la UAB, Rafael Rebollo. Masfurroll es va dirigir especialment als nous estudiants i a les persones recentment titulades per dir que "tots som UABers" i va declarar que "volem somiar amb consistència per fer realitat el nostre somni".

Francesc Xavier Grau, secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, va lamentar la situació actual de paràlisi pressupostària a l'administració catalana, va felicitar també la UAB pels resultats assolits "tot i una situació econòmica difícil" i va desitjar que el Pacte Nacional pel Coneixement contribueixi a fer del sistema universitari "la base de la societat del benestar".

Per la seva banda, Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, es va sumar a la reivindicació d'una "millora immediata del finançament universitari, com ja ha reclamat el Claustre de la UAB", i va afirmar que "cal un gran acord polític i social a favor de la universitat que garanteixi l'equitat social i la igualtat d'oportunitats".

Més informació: Vídeo de l'acte institucional d'inauguració del curs 2019-2020 de la UAB
Cambio climático: entre el colapso y la metamorfosis social. Perspectiva sociológica (lección inaugural del curso 2019-2020)