Dia Internacional de les Dones Treballadores

Montserrat Solsona, en l'acte amb motiu del Dia Internacional de les Dones 2018

El passat 6 de març es va celebrar la jornada institucional per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores, acte emmarcat en el 50è aniversari de la UAB. Enguany s’ha retut homenatge a Montserrat Solsona, doctora en Geografia Humana, professora del Departament de Geografia i investigadora associada del Centre d'Estudis Demogràfics.

16/02/2018

La UAB ha organitzat, com cada any, un acte institucional per commemorar el Dia de les Dones Treballadores, celebrat el passat dimarts, dia 6 de març. Enguany la persona homenatjada ha estat Montserrat Solsona, doctora en Geografia Humana, professora del Departament de Geografia i investigadora associada del Centre d’Estudis Demogràfics (CED).

L’acte, emmarcat en el 50è aniversari de la UAB, fou inaugurat per la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, qui va mostrar la seva satisfacció pels “moments històrics que està vivint el feminisme” i va destacar el paper clau que hi té la universitat.

A continuació, va agafar la paraula Miquel Domènech, coordinador de la celebració del 50è aniversari de la UAB, per posar de manifest que “la història de la UAB ha anat en paral·lel amb la història del feminisme”.

Per la seva banda, Juana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat, va destacar que “l’Observatori s’ha convertit en un punt de referència, no només per a la comunitat universitària, sinó per a molts altres sectors socials de Catalunya”. També va fer un resum de les línies d’actuació que s’hi estan duent a terme per “fer de la UAB una universitat inclusiva i igualitària”.

Laia Ferrer, doctora en Demografia, fou l’encarregada de presentar l’homenatjada, la professora Montserrat Solsona,  fent un repàs de la seva trajectòria, per acabar amb la projecció d’un vídeo homenatge.

Després de rebre el premi de mans de la vicerectora Sara Moreno, la doctora Montserrat Solsona va començar el seu parlament amb paraules d’agraïment i fent palès que aquest premi no només l’honorava a ella, “sinó a totes les persones que defensen els drets de les dones".
 
L’acte va finalitzar amb la conferència “¿Existe lo que no se registra y contabiliza? Género y producción estadística”, a càrrec de la professora Lina Gálvez, catedràtica del Departament d’Economia, Mètodes Quantitatius i Història Econòmica, directora de l’Observatori de Gènere d’Economia, Polítiques i Desenvolupament de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla). La professora Gálvez va destacar la utilitat de l’estadística per donar visibilitat i conscienciar de les desigualtats de gènere.  

Edició de "Deu pistes per a un ús no sexista del llenguatge"
S’ha aprofitat la celebració de la jornada insitucional per publicar un resum de la "Guia per a l’ús no sexista del llenguatge a la Universitat Autònoma" (editat l'any 2011), que porta per títol: Deu pistes per a un ús no sexista del llenguatge. Aquest és un material de suport per a la redacció de documents de la UAB, en especial de les guies i els materials docents. Com a recordatori i a manera de difusió s'han destacat els punts més importants en forma de deu pistes.
 
Activitats al campus en el marc del 8 de març
A banda de l’acte institucional, hi han programades altres activitats, organitzades per facultats, departaments, alumnat i entitats de la comunitat UAB.

El Departament de Filosofia va organitzar  “La perspectiva de gènere en la filosofia” (dijous, 1 de març) així com una jornada sobre la precarietat en la investigació.

El 7 de març, a les 13h, la Plaça Cívica acollirà la lectura del manifest unitari de la UAB a càrrec de diverses dones imprescindibles per a la Universitat.

A la Facultat de Dret s’organitzarà una conferència sobre la desigualtat salarial de les dones, a càrrec de la magistrada Mar Serna, que es farà el dimecres, 7 de març, a les 12.00 h. a l'Aula Magna. És una xerrada organitzada pel Centre d'Estudis i Recerca "Dones i Drets" i la Facultat de Dret.

El col·lectiu  Amics de la UAB organitza la conferència “Quina violència infringim sobre les dones?” a l’Ateneu Barcelonès.

Les Comissions Feministes de les Assemblees de Facultat organitzen les Jornades Feministes a la UAB, amb activitats a la plaça Cívica des del dia 1 de març sobre transfeminisme, coeducació i racisme i gènere, entre d’altres.

A més a més, el Servei d'Activitat Física (SAF) organitza la Setmana de la Dona amb activitats específiques i l’entrada gratuïta a les seves instal.lacions per a les dones el dijous, 8 de març.
 
Jornada de vaga general feminista
El 8 de març hi ha convocada una jornada de vaga general feminista per part de diversos sindicats (CCOO, UGT, CNT i CGT) i el moviment feminista, per visibilitzar les desigualtats en el repartiment del treball reproductiu i productiu entre homes i dones i la situació de discriminació que això comporta (esquerda salarial, sostre de vidre, terra enganxifós, assetjament laboral, segregació horitzontal i segregació vertical, etc). A més, també es volen denunciar les violències patriarcals que les dones, lesbianes i trans pateixen diàriament. La manifestació de la jornada tindrà lloc a les 18:30 a Diagonal amb Passeig de Gràcia.

Comunicat de l'ACUP

Per la seva banda, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha emès un comunicat en què manifesta "el seu suport a les reivindicacions plantejades en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, celebrat el 8 de març de cada any arreu del món" i es compromet "a seguir treballant per denunciar i superar injustícies flagrants camuflades sota un fals determinisme, i per crear uns entorns lliures de qualsevol mena de discriminació envers les dones".

 

Notícies relacionades

ICTA

Taller sobre igualtat de gènere en l’àmbit de la recerca a l’ICTA-UAB

Investigadors i tècnics especialitzats parlaran sobre la importància dels aspectes de gènere en l’àmbit de la recerca d’excel·lència en el marc d’una sessió organitzada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Tindrà lloc el dimecres 19 de setembre, de les de les 9.30 a les 14 h. Llegir més

Pregraus Duals UAB Barcelona

La UAB i la Diputació de Barcelona posen en marxa el primer Pregrau Dual

Els pregraus duals són una nova oferta formativa professionalitzadora: una titulació pròpia d'1 any amb pràctiques en empreses i institucions col·laboradores i amb pagaments mensuals en concepte d'ajut als estudis. El primer pregrau dual, Especialista en Sistemes d’Informació a les administracions locals, obre admissió a partir de setembre de 2018. Llegir més

Totes les notícies