Sala de premsa Premsa i mitjans

Art, comunitat i justícia juvenil

IMGPostExpoCanLlupia
La Sala de Teatre UAB acull fins a finals d'abril una exposició d'obres d'art, fruït del projecte artístic dut a terme al Centre Educatiu Can Llupià, amb 55 joves interns, durant el curs passat, coordinat pel programa Justícia de la FAS, en què hi han participat voluntaris de la UAB i el professor i artista Alter Krapp.

13/03/2015

Des del passat dilluns 9 de març es poden visitar a la Sala d'Exposicions de l'edifici l'Àgora (Edifici R) les obres d'art elaborades al llarg del curs passat per 55 joves sotmesos a mesures privatives de llibertat a Can Llupià. Sota el nom "Jo també sóc del barri", l'exposició, possible gràcies a la participació d'Alter Krapp , el voluntariat de Justícia de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i els joves i les joves, es podrà visitar fins el 30 d'abril.

L'acte d'inauguració, el dimarts 24 de març, ha consisit en una taula rodona titulada "Com un laboratori de pintura creativa permet donar a conèixer la realitat dels joves d'un centre de justícia", en què hi ha participat Sílvia Carrasco, vicerectora d'Estudiants i Cooperació, Jordi Prat, director de la FAS, Sara Martínez, coordinadora del programa de Justícia de la FAS, Roser Fernández, coordinadora docent del CE Can Llupià i Andrea Noferini/Alter Krapp, artista i professor de la UAB. La taula ha anat seguida d'una visita guiada per l'exposició i un espai informal d'intercanvi d'opinions i impressions.

La vicerectora ha comentat que aquest projecte és part del retorn i de la transferència a la societat que fa una universitat pública com la UAB i ha lloat el valor de l'exposició com a obra col·lectiva i feta entre tantes mans. Sara Martínez s'ha centrat en la tasca dels voluntaris i en "l'experiència transformadora" que suposa per a ells poder participar en projectes que es duen a terme en centres penitenciaris i estar en contacte amb aquestes persones privades de llibertat.  Ha parlat, en concret, de la mostra a Can Llupià destacant la confiança i el treball conjunt que s'hi va generar.

Per al professor i artista Andrea Noferini "avui és el tancament d'una iniciativa iniciada fa dos anys quan vaig proposar a la FAS fer aquest projecte". Ha parlat d'aquesta exposició com a exemple d'art brut, és a dir, aquell art que no vol ser art en sí sinó que destaca més el procés i el camí que es segueix. "Als joves no els voliem ensenyar a pintar, a fer natures mortes, sinó que era més una forma per a que ells poguessin expressar-se".

Roser Fernández ha mencionat les realitats i les procedències dels joves tancats a Can Llupià. "L'art ha estat terapèutic per a aquests joves d'entre 13 i 21 anys, que no poden sortir del centre". Ha comentat que hi ha collages "molt colpidors i emocionants". "L'alegria -ha afegit- anava creixent entre ells a cada sessió del taller". "Penseu que hi ha joves d'aquests que no han utilitzat mai la pintura o els colors per jugar, com sí que hem fet la majoria quan erem petits".

El taller es va dur a terme el curs passat, de gener a juny, durant sis mesos, entre 55 joves d'entre 13 i 21 anys. Hi van participar 10 mestres del centre, 2 voluntaris de la FAS i es van fer 27 sessions, una per setmana, de dues hores cadascuna.

VOLUNTARIAT UAB A JUSTÍCIA

Uns 100 estudiants de la UAB fan voluntariat al programa de Justícia de la Fundació Autònoma Solidària. 
El Programa de Justícia de la FAS contribueix a la integració social i la reinserció de les persones privades de llibertat mitjançant l’articulació d’activitats de voluntariat que promouen la participació activa dels joves universitaris i possibiliten un acostament progressiu de les persones internes a la societat. Aquest programa duu a terme activitats de tipus acadèmic (reforç escolar o en estudis universitaris i en idiomes) i de caràcter social (escacs, batuka, salsa, club de lectura, informàtica i relaxació, entre d’altres).

Aquest projecte, que es duu a terme en coordinació amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, es divideix en dos subprogrames: el Programa per a la Integració dels Presos (PIP) i Programa dels centres educatius de justícia juvenil. El PIP es duu a terme al Centre Penitenciari de Brians I, al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, a Quatre Camins. Els centres educatius on la FAS fa activitat són L’Alzina, Els Til·lers i Can Llupià, Oriol Badia i Floch i Torres. Actualment, a Can Llupià hi ha 7 estudiants fent un voluntariat.

 El voluntariat contribueix a incrementar el grau de coneixement que té la societat de la situació penitenciària i el compromís i responsabilitat de la societat vers aquesta realitat. A la vegada, la presència de joves voluntaris trenca amb l'aïllament físic i social en què es troben les persones internes en un centre penitenciari. El valor del voluntariat, d'una persona que vol compartir una part del seu temps lliure i de forma gratuïta amb una persona interna, va més enllà dels beneficis de la mateixa activitat: contribueix a millorar la seva autoestima i a creure's que pot tirar endavant, perquè altres hi creuen i hi estan apostant.

EL PROFESSOR I ARTISTA ALTER KRAPP

Alter Krapp, artista i professor de la UAB -doctor en Ciències Socials-, va participar al 2010 en un projecte web per atreure als artistes de l'Hospital Psiquiátrico Borda de Buenos Aires. Nascut a Florència (Itàlia), és investigador, artista plàstic i performer. Des del 2003 viu a Barcelona, on combina la seva activitat d'estudi de les polítiques públiques amb la pintura. La seva formació com a artista plàstic és autodidacta i la seva activitat creativa es centra en la creació plàstica i els principis de l'art comunitatri. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a Itàlia, Barcelona, i Buenos Aires. Des del 2006 és artista resident de Base Elements Urban Art Gallery.

Per a més informació visualitzeu el curt del vídeo documental que acompanya l'exposició.