Error: No hi ha header; alerta!

Introducció a la classificació de residus


Quan no sigui convenient dur a terme una gestió dels residus dins del mateix laboratori cal disposar d’un protocol per a gestionar-los en instal·lacions externes. Això no eximeix de dur a terme determinades operacions que impliquen manipular-los. Les operacions lligades a una gestió externa han d’estar sotmeses a un protocol de funcionament amb l’objectiu que els residus que surtin de les nostres instal·lacions responguin a uns estàndards que totes les persones adscrites a la Universitat han de seguir.
 
Això significa definir el que és residu i el que no, assignar responsabilitats, capacitar el personal segons les seves responsabilitats, estandarditzar operacions de segregació de residus, homologar contenidors, establir una classificació dels residus, assignar un etiquetatge a cada grup de classificació, generar una informació traçable, documentar  el procés i complir la legislació sectorial vigent.

Criteris de classificació dels residus de laboratori.

Caracterizació dels residus de laboratori.

Resum de la classificació interna a la UAB.

Radioactius


Un residu radioactiu és qualsevol material o producte del qual hom vol desfer-se i per al qual no s’ha previst cap ús, que conté o està contaminat per radionúclids en concentracions o nivells d’activitat superiors als establerts pel Ministeri d’Indústria.
 
Els residus radioactius són un problema, ja que poden romandre en la biosfera durant llargs períodes de temps.
 
Els residus radioactius que es generen a la Universitat són generalment de baixa activitat i provenen bàsicament d’instal·lacions radioactives, dels serveis de radiodiagnòstic i d’alguns productes singulars que s’adquireixen com a productes químics però que són fonts d’irradiació.

El Servei de Radiacions Ionitzants de la UAB (SRI) presta diferents serveis relacionats amb les substàncies i les fonts radiològiques presents al campus de la UAB. Els residus radioactius que es generen a la UAB s’han de gestionar per via del SRI.

 

 

 

2025 Universitat Autònoma de Barcelona