La UAB participa a l'Any Espriu amb el II Simposi Internacional
Any Salvador Espriu 24.01.2013 Viure  -  "Ens mantindrem fidels" és el lema de l'Any Espriu 2013, on la UAB hi participa activament. Deu anys després del I Simposi Internacional dedicat a Salvador Espriu, la UAB organitza ara el II Simposi Internacional, en el marc de la commeració del centenari del naixement del poeta. El Simposi, que es farà del 13 al 15 de novembre, es proposa aprofundir en el coneixement de la seva obra centrant-se en l'etapa posterior a la publicació de "La pell de brau".

El passat dimecres, 23 de gener, es va obrir insitucionalment l'Any Espriu, organitzat per la Generalitat de Catalunya, que omplirà d'actes culturals com exposicions, publicacions d'obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis, els dotze mesos de l'any, amb l'objectiu de commemorar el centenari del naixement del "poeta del poble".

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi participarà organitzant el II Simposi Internacional "Salvador Espriu. Després de la pell de brau", al novembre. El Simposi vol aprofundir en el coneixement de la seva obra centrant-se en una fase concreta de la seva activitat, la que després de la publicació de "La pell de brau", es va veure condicionada per l'èxit i la projecció nacional, peninsular i internacional així com el significat cívic que es va atribuir al seu discurs poètic.

En aquest període Espriu va ser un referent central en la vida cultural del païs i en els debats literaris i ideològics  que s'hi van desenvolupar. "Per tot això" -segons el professor del Departament de Filologia Catalana de la UAB i expert en l'obra d'Espriu, Víctor Martínez Gil- la seva creació literària va començar a bascular entre nous projectes personals d'escriptura i les demandes externes  que o bé sol·licitaven la seva col·laboració en projectes col·lectius marcats  sovint per la presència d'artistets plàstics, músics i homes de teatre, o bé l'empenyien a revisar la seva obra ja publicada de cara a preparar amb una intensitat creixent tota mena d'edicions i reedicions".

El Simposi vol, doncs, sotmetre al debat científic internacional aquestes problemàtiques que caracteritzen l'evolució d'un Espriu escriptor ja madur a partir de l'auge del reconeixement de la seva obra per part del públic i de la crítica mitjançant tres itineraris temàtics: Espriu i les Arts; Les revisions de l'obra; Poètica hermenèutica.

El Simposi es farà del 13 al 15 de novembre. El dia 13 a Arenys de Mar, i els dies 14 i 15, a la UAB. La ponència d'obertura la farà Gareth Walters, de la Swansea University, i la de cloenda, Denise Boyer, de la Universitat Paris-Sorbonne Paris IV.

Salvador Espriu, considerat el poeta nacional de Catalunya, nasquí el 1913 a Santa Coloma de Farners però passà la major part de la seva adolescència entre Barcelona i Arenys de Mar, d'on procedia la seva família. Conreà diversos gèneres literaris. Destaca "El doctor RIP", "Laia", "Ariadna al laberint grotesc", "Miratge a Citerea" i "Les roques i el mar". En poesia va publicar "Cementiri de Sinera", "Les cançons d'Ariadna", "Mrs.Death", "El caminat i el mur"o "La pell de brau". En el gènere teatre va escriure "Antígona", "Primera història d'Esther" i "Una altra Fedra, si us plau".

Podeu trobar més informació de l'obra del poeta a TRACES, base de dades de llengua i literatura catalanes.

Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2020 Universitat Autònoma de Barcelona