Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
La Ciència Oberta de la UAB

Ciència Ciutadana

Què és?

El terme “participació ciutadana” (una de les dimensions de la Recerca i Innovació Responsable) descriu les diferents maneres en que l’educació superior i la recerca poden traspassar els espais acadèmics i compartir-se amb la resta de la societat per obtenir un benefici mutu. Es tracta, per tant, d’un procés bidireccional que no només implica la difusió del coneixement científic, sinó també la interacció entre els científics i les comunitats locals amb l’objectiu de millorar la qualitat de la recerca i de l'educació.

I una de les eines per contribuir a resoldre reptes territorials i globals fomentant la col·laboració entre el públic general, les administracions públiques, la societat civil i la indústria en els projectes de recerca de la UAB, és la Ciència Ciutadana.

La Ciència Ciutadana té múltiples definicions, ja que és un concepte molt ampli. Una de les definicions és la que proposa la Comissió Europea (2020):

[...] la participació voluntària de científics i científiques no professionals en la recerca i la innovació en diferents fases del procés i a diferents nivells de compromís, des de la configuració de programes i polítiques de recerca fins a la recopilació, el tractament i l'anàlisi de dades, passant per l'avaluació dels resultats de la recerca.

Pots consultar recursos útils per implementar projectes de ciència ciutadana a: 

Abans de començar

Dissenyar i planificar 

Avaluar

Publicar

Informació complementària