Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
La Ciència Oberta de la UAB

Projecte SMART-ER - ECIU University Research Institute for Smart European Regions

El març del 2020, la Comissió Europea va posar en marxa el programa HORIZON 2020-SWAFS, que inclou una convocatòria específica centrada en el suport  de la dimensió de recerca i innovació  dels projectes pilot de les Universitats Europees, finançats pel programa de treball Erasmus+. El projecte Erasmus+ de l’ECIU (anomenat ECIU University) es va finançar el 2019 amb les primeres cohorts pilots i estarà actiu fins al 2022.

Quan es va dissenyar el projecte de l’ECIU University, la iniciativa transformadora no només va tenir en compte la perspectiva educacional, sinó també el desenvolupament d’una estratègia institucional conjunta per donar cabuda a un sistema d’investigació i innovació basat en desafiaments centrats en l’ODS 11, de les Nacions Unides, i amb els objectius següents:

  1. Desenvolupar incentius i sistemes de suport perquè els investigadors es dediquin a la investigació basada en reptes.
  2. Desenvolupar mesures de suport per a promoure el diàleg entre la investigació i la societat i implicar als investigadors en la ciència ciutadana.
  3. Perseguir objectius comuns d’investigació pel benefici de tots els membres.
  4. Establir centres d’associació i hubs d’innovació per involucrar als actors rellevants en la identificació i revisió dels reptes i la definició per a un model de valorització dels resultats.

Aquest posicionament estratègic és el punt de partida del projecte SMART-ER de SWAFS "Universitats Europees", que té com a objectiu desenvolupar estratègies conjuntes o documents de visió, i executar un pla d’acció concret per reforçar la capacitat de transformació del sistema d'investigació i innovació de l'ECIU University.

L’Institut d’Investigació per a les Regions Europees Intel·ligents (SMART-ER) de l’ECIU University és una forta aliança d’investigació, innovació i educació, que permet a totes les universitats membres abordar conjuntament reptes socials complexos que formen part del marc de l’ODS11 de les Nacions Unides (fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, flexibles i sostenibles), i segueix els següents objectius generals: 

O1. Desenvolupar una agenda comuna d'investigació i innovació i un pla d'acció convergent en sinergia amb les estratègies d'educació i de compromís regional, compartint infraestructures i recursos.

O2. Desenvolupar i implementar estratègies per reforçar el capital humà i les col·laboracions en investigació i innovació.

O3. Promoure i integrar el diàleg amb la societat en les activitats d’R + D d’SMART-ER.

Per tant, l’objectiu del projecte SMART-ER consisteix a recolzar la dimensió d'investigació i innovació de l'ECIU University, seguint la seva estratègia compartida, integrada i a llarg termini, i en sinergia amb la seva dimensió educativa.

Informació complementària

SMART-ER