Projectes de ciència ciutadana
Liderat per Josep Espluga
Les institucions educatives poden exercir un paper rellevant en la lluita contra el canvi climàtic. En el projecte ECF4CLIM, finançat amb fons europeus, es desenvoluparà, provarà i validarà un marc europeu de competència (ECF, per les seves sigles en anglès) per a aconseguir un canvi transformador amb la finalitat de capacitar a la comunitat educativa per a actuar. L'equip del projecte aplicarà un mètode híbrid innovador basat en recerca-acció participativa i ciència ciutadana per a dissenyar conjuntament un ECF, que es pugui adaptar a una varietat d'entorns i que integri competències relatives a la ciència, la tecnologia, les matemàtiques i l'enginyeria. En ECF4CLIM s'exploren factors individuals, organitzatius i institucionals. Per a fomentar l'aprenentatge basat en l'experiència, es dissenyaran conjuntament amb la ciutadania diverses eines innovadores, que es posaran a la seva disposició. Aquestes eines inclouen una plataforma digital per a la col·laboració massiva, solucions d'internet de les coses i un espai d'aprenentatge digital.
Informació sobre el projecte
Data d'inici: 1 d'octubre de 2021
Data de finalització: 30 de setembre de 2025
Finançament: H2020 (IA)
Més informació:
Liderat per Jordi Honey-Roses
BiciZen és una plataforma perquè els ciclistes urbans comparteixin les seves experiències amb bicicleta.
El nostre objectiu és aprendre sobre mobilitat urbana, compromís públic i ciclisme a través d'una plataforma de ciència ciutadana.
Els coneixements recollits per la plataforma proporcionaran als ciclistes urbans informació clau sobre el seu entorn, ajudaran les ciutats a gestionar i millorar les seves infraestructures ciclistes per a fomentar la seva transició cap a un futur de mobilitat amb baixes emissions de carboni i contribuiran a la creixent bibliografia sobre problemes i solucions del ciclisme urbà.
BiciZen involucra a persones de totes les edats que circulen amb bicicleta per zones urbanes i vol fer el ciclisme més segur i fàcil per als usuaris no professionals.
Mitjançant l'aplicació especialitzada BiciZen, els participants poden compartir les seves experiències ciclistes i aprendre d'altres ciclistes. Per exemple, poden informar d'un obstacle en un carril bici, proposar una nova ubicació per a un aparcament de bicicletes o compartir un bonic parc per a anar amb bici amb els nens. Això només els portarà uns minuts i poden fer-ho tantes vegades com desitgin.
L'aplicació és interactiva i ofereix explicacions, il·lustracions i fins i tot un breu manual. També pots consultar els recursos disponibles en el nostre lloc web, assistir a alguns dels esdeveniments que organitzem o consultar el nostre portal de dades ciclistes per a obtenir informació relacionada amb el ciclisme.
La teva participació et permetrà conèixer la teva ciutat i voltants, col·laborar amb altres ciclistes, guanyar confiança per a proposar millores en les infraestructures públiques i recopilar dades per a les teves pròpies recerques o usos.
Totes les dades de BiciZen, a més d'altres dades relacionades amb el ciclisme, estan disponibles en el nostre portal de dades CKan, o també pots descarregar el conjunt de dades complet des del lloc web de BiciZen.
Ens agradaria agrair la teva contribució a l'avanç de la nostra comprensió del ciclisme urbà. Més informació sobre com ho fem en la nostra pàgina web.
Liderat per Victoria Reyes-García
OpenTEK és una plataforma web d'àmbit mundial en la qual qualsevol persona pot afegir observacions sobre els impactes del canvi climàtic. El projecte pretén fer visibles els impactes soferts per les poblacions locals, mostrar la diversitat d'impactes del canvi climàtic que pot identificar la gent comuna, inclosos els pobles indígenes i les comunitats locals (IPLC), i ajudar als responsables de la presa de decisions en el desenvolupament de polítiques d'adaptació dirigides als impactes soferts per la població en els territoris que habiten. OpenTEK pot ser una eina important per als científics que desitgin col·laborar amb els pobles indígenes i les comunitats locals en la coproducció de coneixements sobre el canvi climàtic, per als diferents pobles indígenes i comunitats locals que s'enfronten als mateixos problemes, i per als responsables polítics que desitgin elaborar polítiques dirigides als impactes del canvi climàtic en llocs específics que afecten les comunitats locals.
Es convida a participar al públic en general, inclosos científics, pobles indígenes i comunitats locals. Qualsevol persona amb una connexió més profunda amb la naturalesa pot informar, a través de la nostra plataforma de ciència ciutadana, dels impactes del canvi climàtic percebuts en el seu territori. Els participants poden complementar l'observació amb fotos, la ubicació i una breu descripció. Trobaran directrius d'ús que expliquen com contribuir a la plataforma i poden utilitzar la plataforma també amb els seus telèfons intel·ligents. Els participants contribuiran a millorar el coneixement científic sobre els impactes del canvi climàtic. Els usuaris tindran l'oportunitat de fer visibles els problemes que sofreixen a nivell local en la seva comunitat i trobar persones en altres regions amb els mateixos problemes per a buscar una mesura d'adaptació comuna.
OpenTEK és una plataforma gratuïta i de codi obert. Els participants poden explorar la distribució geogràfica dels indicadors d'impacte del canvi climàtic recollits en revisions d'articles, observacions locals d'usuaris o estudis de camp. Només les entrades públiques estan disponibles per a la seva descàrrega i les persones que descarreguin una entrada han de seguir els requisits de llicència específics d'aquest formulari d'entrada. Els usuaris de la plataforma poden especificar la llicència de l'entrada i decidir si volen mostrar la informació públicament o mantenir-la en privat.
Els efectes del canvi climàtic ens afecten a tots, així que participa (https://opentek.eu/licci) i comparteix els teus coneixements amb la comunitat. Tota informació compta!
Informació sobre el projecte
Data d'inici: 30 de maig de 2019
Finançament: EOVALUE JRC-H2020; LICCI ERC Consolidator Grant
Més informació:
Resultats
Article de la ERC Magazine: Bringing Indigenous and local knowledge to climate change research
Resultats:
Liderat per Xavier Gabarrell i Durany
El desenvolupament de sistemes alimentaris resistents i sostenibles en els centres urbans i les zones rurals que envolten a les ciutats és fonamental per a impulsar la seguretat alimentària i la nutrició, així com per al desenvolupament econòmic i la gestió sostenible dels recursos naturals. Els sistemes agroalimentaris ciutat-regió (CRFS, per les seves sigles en anglès) impulsats pels ciutadans poden resultar útils en aquest sentit. El projecte finançat amb fons europeus FoodE té com a finalitat accelerar el creixement dels CRFS reunint iniciatives locals de tota Europa i mitjançant el desenvolupament conjunt i la difusió d'eines noves per a promoure i reforçar els sistemes alimentaris impulsats pels ciutadans. El projecte encoratjarà a les comunitats locals a treballar d'acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de la Unió Europea. Definirà la metodologia operativa per a l'avaluació dels CRFS i promourà la cooperació entre els CRFS europeus.
La diversitat de les ciutats i regions europees crea barreres a la demostració d'enfocaments innovadors sistèmics relacionats amb l'alimentació, valuosos en contextos tan diferents. L'objectiu de FoodE és accelerar el creixement dels sistemes alimentaris urbans/regionals dirigits pels ciutadans reunint iniciatives locals de tota Europa, així com dodesenvolupant i difonent una sèrie d'eines -dissenyades conjuntament amb el món acadèmic, els ciutadans i les start-ups de sistemes alimentaris- per a garantir l'aplicació dels coneixements intersectorials més actualitzats. Les start-ups també aportaran un coneixement profund de les necessitats de les principals parts interessades, fent realitat sistemes alimentaris resilients impulsats pels ciutadans. El repte clau és, doncs, agregar els models més sostenibles de CRFS i permetre la cocreació d'experiències pilot innovadores, fomentant la salut i el benestar dels ciutadans europeus. Aquest repte s'abordarà establint un mecanisme de creació conjunta, basat en els principis de la Ciència Ciutadana i la Recerca i Innovació Responsables, en el qual les autoritats públiques, els ciutadans, els agents empresarials i les organitzacions sense ànim de lucre comparteixin idees, eines, millors pràctiques i nous models, fent costat a les ciutats perquè es converteixin en centres alimentaris innovadors.
Els resultats de FoodE repercutiran en la creació d'ocupació, la promoció de l'economia local, l'enfortiment del paper de les comunitats locals en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com en la identificació i l'enfortiment de les relacions entre els diferents actors de la cadena alimentària. El camí utilitzat per FoodE per a aconseguir aquests objectius consta dels següents passos:
- Definir una metodologia operativa per a l'avaluació dels CRFS.
- Promoure la pol·linització creuada entre els CRFS europeus.
- Contribuir a augmentar l'accés a aliments assequibles, segurs i nutritius.
- Crear una eina que mobilitzi a les parts interessades en l'avaluació de la sostenibilitat dels CRFS.
- Ampliar els resultats a altres ciutats de la UE.
Informació sobre el projecte
Data d'inici: 1 de febrer de 2020
Data de finalització: 31 de gener de 2024
Finançament: H2020 (IA)
Més informació:
Resultats
Publicacions:
Stringari, Gaia; Villanueva, Joan; Rosell Melé, Antoni; [et al.]. «Assessment of greenhouse emissions of the green bean through the static enclosure technique». Science of the total environment, Vol. 874 (May 2023), art. 162319. DOI 10.1016/j.scitotenv.2023.162319 <https://ddd.uab.cat/record/273153>
Tonini, Pietro; Muñoz Odina, Pere; Orsini, Francesco; [et al.]. «Economic benefit and social impact derived by a food loss prevention strategy in the vegetable sector : A spatial and temporal analysis at the regional level». Frontiers in Sustainable Food Systems, Vol. 6 (December 2022), art. 1043591. DOI 10.3389/fsufs.2022.1043591 <https://ddd.uab.cat/record/273124>
Peña, Alexandra; Rovira Val, Ma. Rosa; Mendoza, Joan Manuel F. «Life cycle cost analysis of tomato production in innovative urban agriculture systems». Journal of Cleaner Production, Vol. 367 (September 2022), art. 133037. DOI 10.1016/j.jclepro.2022.133037 <https://ddd.uab.cat/record/264432>
Liderat per Jordi Vallverdú Segura
CSI-COP és un projecte europeu que investiga a través de la recollida de dades ciutadanes. El projecte té com a objectius principals conscienciar a la població sobre les dades personals que es recullen a les apps que tenen instal·lades i a les webs que visiten i formar a la ciutadania sobre els drets que es protegeixen pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea (UE). A mitjà termini, es pretén que tota la ciutadania conegui quines són les seves dades personals que es recullen visitant webs i instal·lant apps i quins són els drets a la privadesa que la UE protegeix. El projecte està destinat a tot el públic en general, usuari de webs i que tingui aplicacions instal·lades a diferents dispositius. Les persones que vulguin participar en aquest projecte com a científics/ques ciutadans/es, han de fer una formació breu (que es pot certificar de manera gratuïta), després poden fer una petita anàlisi d'un o uns quants llocs web o apps i, finalment, si ho desitgen, poden redactar un informe sobre l'observació realitzada. A més d'aquesta autoformació breu que es proporciona, el projecte CSI-COP organitza una sèrie de presentacions i tallers. Fent la formació que ofereix el projecte, es poden adquirir competències sobre les dades recollides per les galetes informàtiques dels llocs, conèixer eines per rastrejar webs i apps (tant per iOS com per Android) i saber discernir entre llocs on es respecten els nostres drets, es pren consciència de les dades i el consentiment que s'estan donant i, en últim lloc, s'adquireix una comprensió sobre els drets que el RGPD-UE protegeix. El projecte CSI-COP té una web que dona accés a l'autoformació, així com a un fòrum de discussió sobre aquesta formació, al butlletí de novetats i també al blog del projecte. A més dels coneixements adquirits a escala individual, participant en el projecte CSI-COP es contribueix al coneixement col·lectiu del tema de les galetes informàtiques, al coneixement generalitzat del RGPD i a fer possible que es proposin canvis legislatius.
Si voleu participar en aquest projecte europeu de ciència ciutadana i iniciar-vos en el món de la privadesa/galetes, feu el curs breu que el projecte CSI-COP us ofereix!
Informació sobre el projecte
Data d'inici: 1 de gener de 2020
Data de finalització: 31 d'agost de 2023
Finançament: H2020 SwafS (RIA)
Més informació:
Publicacions
Publicacions i resultats
- Llibre editat per Jordi Vallverdú (2023): Gender and AI in Robotics
- Article científic: Vallverdú, Jordi. «Approximate and Situated Causality in Deep Learning». Philosophies, Vol. 5 Núm. 1 (2020), p. 2. DOI 10.3390/philosophies5010002
- Altres publicacions en accés obert: Citizen Scientists Investigating Cookies and App GDPR compliance | Zenodo
- Repositori de resultats: WEB-BASED OPEN-ACCESS KNOWLEDGE RESOURCE OF DIGITAL TRACKERS
Articles, notícies i entrevistes
- ‘The Cookie Jar: Protecting Children’s Data Online’
- ’Why is the protection of online privacy important to the citizen science community?’
- CSI-COP reconegut com a «Millor projecte innovador» en l’última edició dels PICCASO Privacy Awards
- Programa de ràdio Popup: Jordi Vallverdú (UAB): "Quan tens moltes dades, l'anonimització no existeix"
- TV3: "Jo no tinc res a amagar": els riscos d'acceptar sempre totes les cookies
- Catalunya Radio: La tarda de Catalunya Ràdio, de 17 a 18 h - 09/06/2023
- COPE: El matí cap de setmana amb Mar Puerto
- Escudo Digital: Por qué no siempre debemos aceptar las cookies
- La Sexta: Así puede afectar la Inteligencia Artificial a los niños: "Su desarrollo podría ser incompleto o artificial"