Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Victoria Reyes García, Premi Jaume I a la Protecció del Medi Ambient

03 juny 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Victoria Reyes García, professora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha estat distingida amb el Premi Rei Jaume I a la categoria de Protecció al Medi Ambient. 

Victoria Reyes García, de l'ICTA-UAB, guanya el Premi Rei Jaume I

«Més que un premi a la meva persona, ho considero un reconeixement a la necessitat d’un abordatge interdisciplinari per afrontar problemes ambientals complexos», afirma Reyes García.

El premi reconeix la «innovadora investigació transdisciplinària» de Reyes García sobre les relacions entre els éssers humans i el medi ambient, «emfatitzant la importància dels sistemes de coneixement indígenes i locals tant en l’acció climàtica com en la conservació». 

El jurat dels Jaume I, l’únic a tot Europa que reuneix 20 premis Nobel entre el centenar de membres que l’integren, reconeix que Reyes García aporta perspectives veritablement úniques a la nostra agenda comuna per a la transformació global de com entenem el medi ambient i com actuem per protegir-lo.

A aquesta categoria del premi optaven 34 investigadors, dels quals 12 són dones (35 %). El guardó destaca una persona la investigació de la qual contribueixi significativament a la millora del medi ambient i valora de manera especial l’estudi de les causes del canvi climàtic, les seves conseqüències i les possibles solucions. 

Victoria Reyes García, doctora en Antropologia per la Universitat de Florida el 2001, centra la seva investigació en els sistemes de coneixement indígena i local i en les seves contribucions per abordar els desafiaments ambientals contemporanis, incloent-hi la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic. Entre els anys 1999 i 2004 va viure entre els tsimane’ a l’Amazònia boliviana i des de llavors ha dut a terme un extens treball de camp a Espanya, Índia, Mèxic, Camerun, Indonèsia i Senegal. És cofundadora del Laboratori d'Anàlisi de Sistemes Socioecològics en la Globalització (LASEG) de l’ICTA-UAB, que examina els efectes del canvi global en els sistemes socioecològics. 

En conèixer la concessió del premi, Victoria Reyes va afirmar sentir-se «molt contenta i, com sempre, una mica sorpresa. Soc conscient que en aquests reconeixements hi ha un component d’atzar. El sistema científic espanyol és ple de talent, i l’elecció mai no és senzilla». Va assegurar que «la concessió d’aquest premi de protecció del medi ambient a una antropòloga representa, per a mi, un reconeixement institucional valuós que els desafiaments del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat no es poden abordar únicament des de la tecnologia» i va recordar que les solucions han de ser també —i, en molts casos, sobretot— socials. «En aquest sentit, més que un premi a la meva persona, ho considero un reconeixement a la necessitat d’un abordatge interdisciplinari per afrontar problemes ambientals complexos», va indicar. 

Reyes García ha escrit uns 300 articles avaluats per altres científics, ha editat tres llibres i supervisat 25 doctorands. La seva investigació ha estat finançada per la National Science Foundation dels EUA (NSF) i el Consell Europeu de Recerca (ERC). Entre el 2010 i el 2015 va rebre un ajut ERC Starting Grant (LEK) per explorar les relacions entre la diversitat biològica i cultural des d’una perspectiva intercultural. El 2017 va obtenir una ERC Consolidator Grant per examinar com el coneixement indígena i local pot aportar informació a la investigació sobre els impactes del canvi climàtic (projecte LICCI). 

Ha contribuït activament als esforços de política internacional, com ara les avaluacions globals i del canvi transformador de la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), l’informe conjunt de l’IPBES i el Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) i la Xarxa per a la Terra de la UNESCO. Les seves contribucions li han valgut prestigiosos reconeixements, com la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic el 2020) i el seu ingrés a la National Academy of Sciences dels EUA el 2021 i a l’Académie d’Agriculture de France el 2022.

Dins de