Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Una enquesta sobre teletreball mostra el difícil equilibri entre vida personal i laboral

19 oct. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Una enquesta realitzada a teletreballadors de Catalunya durant els primers mesos de la pandèmia, duta a terme pel professor del Departament d’Antropologia Social Hugo Valenzuela-Garcia, llança llum sobre com es van enfrontar a la difuminació dels límits entre el treball i la vida personal.

COVID Hugo Valenzuela
Autor: Hugo Valenzuela-Garcia

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un efecte dramàtic en els mercats laborals, obligant a una reorganització total del treball en algunes professions. Treballar des de casa s’ha convertit en un remei temporal en alguns sectors, amb totes les seves contradiccions. Si bé pot obrir noves possibilitats per a l’equilibri entre el treball i la vida privada, també difumina les fronteres en termes d’espais, comportaments, disposicions i rols.

El professor del Departament d’Antropologia Social de la UAB Hugo Valenzuela-Garcia, director del Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada Egolab-GRAFO i membre del Centre d'Estudis i de Recerca en Empreneduria i Innovació Social (CREIS), va dur a terme, el maig de 2020, una enquesta en línia per averiguar què pensen els espanyols obligats a teletreballar sobre la seva nova situació laboral.

De les seixanta-quatre respostes a l'enquesta, que van seguir una estratègia de bola de neu per al reclutament i, per tant, no poden considerar-se representatives en un sentit estricte, la majoria eren dones (72 per cent). Tots tenien més de trenta anys i tendien a agrupar-se en el rang dels quaranta-un als cinquanta anys. Sense excepció, també eren un grup altament qualificat: el 90,6 per cent tenia un títol universitari (i el 35,9 per cent havia realitzat també estudis de postgrau), mentre que el 9,4 per cent havia completat la formació professional.

Segons els resultats de l'enquesta, treballar des de casa estalvia temps i costos de transport (segons el 37,5 per cent dels enquestats), permet una major autonomia (34,3 per cent) i produeix un millor equilibri entre el treball i la vida familiar (23,4 per cent). D'altra banda, el teletreball expandeix tant la càrrega de treball com la jornada laboral, que segons els treballadors pot conduir a la autoexplotació (37,5 per cent). Molts van informar que estranyaven les relacions socials en el treball i que la sociabilitat en el treball és fonamental per al seu benestar, així com que separar l'esfera domèstica del treball implica un estrès molt gran que afecta tant la vida laboral com familiar.

Els que van respondre a l'enquesta no estaven, en general, entusiasmats amb el treball remot. Al voltant del 62,5 per cent va informar que preferiria tornar al seu lloc de treball convencional quan fos possible.

Article de referència:

Valenzuela-Garcia, H. (2020). Fuzzy Frontiers: Telework and Work–Life Balance in COVID-19 Spain. Society for the Anthropology of Work. https://doi.org/10.21428/1d6be30e.962a9633

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Salut i benestar

Dins de