Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Un projecte de l'ICTA-UAB analitzarà processos de resistència ciutadana davant les injustícies ambientals

19 gen. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El projecte ha estat seleccionat per l'International Social Science Council (ISSC) entre un centenar de propostes internacionals i rebrà 850.000 € en tres anys. Parteix de la iniciativa EJAtlas desenvolupada des de l'ICTA-UAB en el marc del projecte EJOLT 2011-201.
Sawra-Kuddu
Sawra Kuddu represa de 111 MW, l'Índia. Foto: Daniela Del Bene
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) serà l'encarregat de desenvolupar una de les tres "Xarxes de Coneixement Transformatiu" (Transformative Knowledge Networks) de l'innovador programa Transformations to Sustainability amb el qual el Consell Internacional de Ciències Socials (International Social Science Council ISSC) pretén aprofitar el potencial de les ciències socials per fer front als reptes més urgents del canvi global.

El projecte de l'ICTA-UAB "El coneixement coproduït per Acadèmics i Activistes a favor de la Justícia Ambiental" (Academic-Activist Co-Produced Knowledge for Environmental Justice) rebrà una subvenció de 850.000 € en tres anys per analitzar "els processos de producció de coneixement i de formació de resistència contra el "extractivisme" i a favor de la sostenibilitat" amb el convenciment que és en aquests processos de resistència ciutadana on rau el gran potencial de les accions que han de fer front a l'actual crisi social i ambiental.

El nou projecte parteix de la pionera iniciativa EJAtlas desenvolupada des de l'ICTA-UAB en el marc del projecte EJOLT 2011-2015 i que va consistir en l'elaboració d'un atles dels conflictes ecològics mundials. Els investigadors ampliaran ara l'estudi dels conflictes ambientals amb la incorporació de noves àrees geogràfiques, amb especial atenció a l'Orient Mitjà. S’examinarà el potencial transformador de les accions de resistència dutes a terme per les comunitats locals enfront de les activitats extractives (mineria, fracking, construcció de preses, etc.) que causen greus impactes i injustícies socials i ambientals. L'objectiu és empoderar la societat civil i mostrar com d'aquestes accions de resistència poden néixer noves visions i alternatives.

Liderat per la doctora Leah Temper en col·laboració amb Daniela Del Bene, Joan Martínez Alier i Mariana Walter, el projecte comptarà amb la participació d'institucions sòcies al Regne Unit, el Líban, Turquia i Bolívia, entre d'altres. El coordinador és Ashish Kothari, de Pune (Índia), fundador de l'organització Kalpavriksh Environmental Action, un grup d'investigació i acció ambiental.

Dins de