Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Un article de dues investigadores sobre accessibilitat als videojocs, premiat per la indústria

30 gen. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les investigadores i docents de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB María Eugenia Larreina Morales i Carme Mangiron han guanyat el premi Best Academic Research per a un article sobre l'accessibilitat als videojocs als GACONF Awards 2023, l'acte més important de la indústria dels videojocs centrat en l'accessibilitat.

Les dues investigadores premiades, amb altres dos, a una fira.
Les dues investigadores premiades (la María Eugenia, segona començant per l'esquerra, i la Carme, la quarta), a l'Smart City, on van presentar la recerca que estan fent sobre accessibilitat als videojocs.

L'edició 2023 dels Premis GAconf, l’acte més important de la indústria dels videojocs a nivell internacional, va reconèixer els esforços de persones de tot el món per elevar el llistó de l'accessibilitat, i va lliurar premis en 19 categories, amb els candidats preseleccionats per un jurat d'experts, i amb els guanyadors decidits per una combinació de votació del públic i del jurat.

Les investigadores de la UAB María Eugenia Larreina Morales i Carme Mangiron van guanyar en la categoria de millor recerca acadèmica amb un article sobre accessibilitat als videojocs. El seu article havia estat seleccionat prèviament per competir amb dos articles més d’altres investigadors internacionals.

L'article premiat es titula «Audio description in video games? Persons with visual disabilities weigh in» i ha estat publicat a la revista Universal Access in the Information Society en accés obert. El jurat, que va qualificar-lo com a un treball excel·lent, va destacar que aborda un tema molt actual i que “apunta a un futur de jocs més accessibles per a jugadors cecs i amb poca visió amb unes dades que els desenvolupadors de jocs poden utilitzar amb els seus equips”.

Els premis es van donar a conèixer la setmana passada, el 24 de gener, en una cerimònia retransmesa en línia (el premi a les investigadores de la UAB apareix al minut 36). La cerimònia completa es troba al canal de YouTube IGDA-GASIG, amb audiodescripció, ASL, BSL i subtítols complets en anglès, espanyol i portuguès brasiler.

En l’article guardonat s'hi presenten part dels resultats del projecte «Recerca sobre audiodescripció: traducció, locució i nous escenaris (RAD)», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (2019-2022).

Un dels principals objectius del projecte era investigar la possible inclusió de l'audiodescripció (AD) en els videojocs per millorar-ne l'accessibilitat i contribuir a una millor experiència de joc per a les persones amb discapacitats visuals.

Enquesta a persones cegues sobre accessibilitat en els videojocs

A l'article premiat es presenten les dades recopilades en una enquesta adreçada a persones cegues i amb baixa visió a Espanya, per a la qual es van rebre 106 respostes vàlides. Els temes de l'enquesta inclouen les barreres d'accessibilitat als videojocs trobades pels participants, les solucions que els agradaria veure implementades i el seu interès en l'aplicació de l'AD als videojocs.

Els participants en l'enquesta estan interessats a incloure l'AD en els videojocs, especialment en les parts no interactives, com ara les escenes cinemàtiques. Els resultats també mostren que caldria millorar la compatibilitat amb lectors de pantalla, millorar els sons i explorar la viabilitat tècnica de l'AD en temps real en les parts interactives dels videojocs.

“Aquests resultats poden ser útils per a les empreses desenvolupadores, per tal de millorar l'accessibilitat dels videojocs per a les persones cegues i arribar, així, a un públic més ampli i contribuir a una societat més inclusiva”, afirmen les dues investigadores premiades de la Facultat de Traducció i d'Interpretació de la UAB.

Article premiat:

https://link.springer.com/article/10.1007/s10209-023-01036-4

Més informació dels Premis GAconf:

https://www.gaconf.com/gaconf-awards-2023/

Vídeo de la concessió del premi (minut 36):

https://www.youtube.com/watch?v=NmmqKt3fIP8&t=7s

Dins de