Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Tres-centes persones més grans de 60 anys participaran en un projecte pilot per promoure l'envelliment saludable

23 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

S'ha posat en marxa la fase pilot del projecte APTITUDE PROXI (EFA 018/01), que permetrà valorar la salut física i mental de prop de 300 persones grans amb un alt grau d'autonomia. Hi treballa un equip multidisciplinari de professionals dels equips d'atenció primària (EAP) Ocata-Teià i El Gorg, de la Gerència d'Atenció Primària i a la Comunitat Barcelonès Nord i Maresme de l'Institut Català de la Salut (ICS), i dels EAP Nova Lloreda, Morera-Pomar i Montgat-Tiana, de Badalona Serveis Assistencials (BSA), amb el suport de la Fundació Salut i Envelliment UAB. Aquesta iniciativa forma part d'un projecte europeu en què participen també institucions de França, Navarra i Andorra.

Una persona gran en bicicleta
Foto: istock/audioundwerbung.

Dins de la convocatòria Interreg Poctefa, cofinançada per la Unió Europea, aquesta iniciativa s'emmarca en l'estratègia d'Atenció Integrada per a les Persones Grans (ICOPE) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), gràcies a l'acord transfronterer «Actuar per a la prevenció de proximitat transpirinenca de la dependència entre les persones grans», entre el Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse (CHUT), el Gérontopôle de Toulouse i l'Equipe Régionale Vieillissement et Prévention de la Dépendance (ERVPD), de França; Navarrabiomed, (Navarra), el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (Andorra) i la Fundació Salut i Envelliment UAB (Catalunya).

Amb aquesta iniciativa es vol avançar cap a un model d'atenció més preventiu, proactiu i centrat en la persona, aprofitant els recursos comunitaris i la coordinació entre professionals sanitaris i socials.

Sis dominis clau

L'equip multidisciplinari de professionals que duu a terme el projecte està interessat en la implementació de l'estratègia d'Atenció Integrada per a les Persones Grans (ICOPE) de l'Organització Mundial de la Salut, per a la prevenció de la discapacitat a Catalunya. Mitjançant una avaluació, l'equip detectarà precoçment possibles alteracions en sis dominis clau: capacitat física, cognitiva, psicològica, vitalitat (nutrició), i capacitats visuals i auditives, per tal d'intervenir-hi i prevenir o frenar el deteriorament. Les intervencions inclouran recomanacions de salut, participació en activitats grupals, prescripció d'actius comunitaris i derivació a professionals especialitzats. Aquestes accions es consensuaran sempre amb les persones participants.

Durant aquesta primera fase, anomenada pilot, es valorarà la salut física i mental de prop de 300 persones grans amb un alt grau d'autonomia. La seva participació és fonamental per poder avaluar la viabilitat de la implementació de l'estratègia ICOPE. Se sol·licitarà la seva implicació en les diferents fases del programa, que inclouen activitats com l'avaluació inicial, la confirmació de resultats, el desenvolupament d'un pla d'intervenció personalitzat i el seguiment continuat.

El projecte inclourà activitats i tallers grupals pensats per afavorir l'autonomia i la qualitat de vida de les persones grans. Aquests tallers abordaran temes com la prevenció de caigudes, la salut emocional, l'alimentació saludable, l'exercici físic adaptat, el suport a persones cuidadores, i altres aspectes clau per a un envelliment actiu i segur.

Quatre fases

El pilot APTITUDE-PROXI, per implementar l'estratègia ICOPE, es dividirà en quatre fases, en les quals se sol·licitarà la participació de 300 persones grans amb un alt grau d'autonomia.

La primera fase serà la de detecció, amb una avaluació breu que analitzarà globalment sis dimensions de la capacitat intrínseca: aspectes psicològics, motors, nutricionals, cognitius, auditius i visuals. 

La segona fase serà la de confirmació, de manera que si es detecten alteracions en alguna de les capacitats prèviament avaluades, professionals del centre de salut es posaran en contacte amb la persona interessada per fer una avaluació més detallada.

La tercera fase serà el Pla d'Intervenció Personalitzat, en cas que s'hagi confirmat l'alteració en alguna de les capacitats avaluades, amb l'objectiu millorar o mantenir les capacitats físiques i mentals de la persona interessada. 

La quarta fase serà el seguiment continuat, que durà a terme l'equip de salut, tant de les capacitats físiques com les mentals, repetint les proves realitzades durant les fases de detecció i confirmació al cap de sis mesos.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de