Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Solà rep la medalla d'honor de la Xarxa Vives lloant els valors de la universitat

02 jul. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La medalla d'or de la Xarxa Vives d'Universitats és la màxima distinció que atorga la institució, en reconeixement al "compromís amb la ciència, amb la cultura i amb la societat" de les persones guardonades. L'exrector de la UAB Carles Solà ha rebut la medalla en un acte en què ha reivindicat l'alma mater com "un element clau per a la construcció del nostre futur".

Carles Solà rep la medalla d'honor de la XVU

Carles Solà, catedràtic d'enginyeria química de la UAB, va lloar "el compromís amb la recerca de nous coneixements i amb la societat" de la institució universitària en la cerimònia en què va rebre la medalla d'honor de la Xarxa Vives d'Universitats. Segons l'exrector de l'Autònoma, la universitat és "un element clau per a la construcció del nostre futur".

El guardó va set lliurat el 2 de juliol en una cerimònia a València en què van ser homenatjats també l'antropòleg Joan Prat, a proposta de la Universitat Rovira i Virgili, i el físic Ramon Lapiedra, a proposta de la Universitat de València. Vicente Navarro de Luján, president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat CEU Cardenal Herrera, que va ser l'amfitriona de l'acte, va remarcar que aquesta la medalla d'honor de la Xarxa s'atorga "en reconeixement al compromís amb la ciència, amb la cultura i amb la societat" de les persones guardonades.

Juan Manuel Lema, catedràtic d'enginyeria química de la Universitat de Santiago de Compostela, va ser l'encarregat de pronunciar una lloança del professor Solà. Lema el va descriure com una "persona decisiva" en el desenvolupament de l'enginyeria química a la UAB, institució que va esdevenir "pionera en la implantació dels estudis de biotecnologia i ciències ambientals" gràcies a la seva contribució. Del seu període com a rector (1994-2002), va destacar "els seus esforços per implicar tota la comunitat universitària en la gestió" de la institució, i va recordar també la seva tasca com a conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació al govern del president Pasqual Maragall, període en què va millorar finançament del sistema universitari i el model de centres de recerca de Catalunya.

Solà va ser també, com ha recordat Lema, un dels impulsors de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i de la pròpia Xarxa Vives d'Universitats, l'origen de la qual va ser evocat per l'homenatjat en la seva intervenció, tot recordant com es va escollir el nom i la seu d'una xarxa que va qualificar com "una institució única a l'espai europeu". El catedràtic d'enginyeria química es va referir també als orígens de la UAB en afirmar que "les universitats actuals són hereves del manifest de Bellaterra, la primera declaració pública d'un claustre universitari sobre les bases del que havia de ser la universitat democràtica". I va tancar el seu parlament reivindicant que les institucions d'educació superior "haurien de tenir una atenció més adequada per part dels poders públics".

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de