Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

"Si no et mous, la recerca s'atura"

14 des. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
"Si no et mous, la recerca s'atura" és el lema pel qual ha optat l'Institut de Neurociències de la UAB per donar suport a la Cursa de la UAB, aquest diumenge, 18 de desembre, que destinarà la seva recaptació a La Marató de TV3.
UAB

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens tenen una discapacitat causada per un ictus. 

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6 milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i les percepcions, de les emocions i la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.

D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivats d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les provocades per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Dins de