Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

S'inicia un projecte per a reduir les emissions de CO2 als campus universitaris europeus

30 juny 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El projecte europeu U-MOB, en el que particicipa la UAB, té per objectius, d'aquí fins l'any 2021, crear una xarxa d'universitats per la mobilitat sostenible i desenvolupar i implementar plans d'acció per la mobilitat sostenible en 30 campus europeus, entre d'altres objectius.
CampusMoltVerd
CampusMoltVerd
Es volen implementar plans d'acció per la mobilitat sostenible a 30 campus europeus.
La UAB -juntament amb universitats de Rotterdam, Cracòvia i Bèrgam, i les empreses Novotec Consultores i Fundación Equipo Humano- participa en el projecte europeu U-MOB (des d'ara i fins el juny del 2021), que té per objectiu reduir les emissions de CO2 en els campus universitaris europeus.

L'objectiu principal del projecte European Network for Sustainable Mobility at University U-MOB és la reducció de les emissions de CO2 a l'àrea dels campus universitaris europeus. El projecte s'inicia l'1 de juliol de 2016 i finalitzarà el 30 de juny de 2016. Té un pressupost de 1.329.427 euros, i ha rebut el finançament del 60% (797.656 euros).

En concret es vol:

- Crear una Xarxa Europea d'Universitats per a la Mobilitat Sostenible capaç d'intercanviar, multiplicar, replicar i transferir bones pràctiques de mobilitat sostenible al campus més enllà de la durada del projecte.

- Informar, comunicar i sensibilitzar la comunitat universitària sobre l'impacte positiu potencial sobre les emissions de CO2 d'una gestió sostenible de la mobilitat als campus universitaris.

- Desenvolupar i implementar plans d'acció per a la mobilitat sostenible a 30 campus europeus.

- Desenvolupar i divulgar un curs de formació en línia per capacitar al professional emergent "Gestor de la Mobilitat Sostenible" als campus.

- Normalitzar polítiques de mobilitat sostenible entre autoritats públiques nivell local
 
Per aconseguir aquests objectius, es duran a terme tres Conferències Internacionals de Mobilitat Sostenible a Barcelona (2017), Cracòvia (2019) i Bèrgam (2021). Aquests fòrums es vol que siguin un espai destacat de debat i intercanvi presencial, i tenen com a objectiu fomentar l'intercanvi entre les universitats integrants de la Xarxa.

D'altra banda, aquestes conferències seran espais de trobada entre universitats, autoritats locals o regionals vinculades amb l'ordenació de la mobilitat, i empreses o fundacions relacionades amb la mobilitat sostenible.

Els plans d'acció per a la mobilitat sostenible als campus necessitaran el suport tant de les administracions públiques reguladores com de les empreses capaces d'oferir solucions de mobilitat competitives.
 
La 1a Conferència del projecte serà organitzada per la UAB i tindrà lloc al campus de Bellaterra al febrer de 2017.

Aquest projecte europeu és un projecte LIFE, l'instrument financer de la UE de suport, conservació de la natura i del clima projectes d'acció ambiental a tota la Unió Europea. Des de 1992, LIFE ha cofinançat al voltant de 4306 projectes. Per al període de programació 2014-2020, LIFE contribuirà amb al voltant de 3.400.000.000 € a la protecció del medi ambient i el clima.

Dins de