Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

S'estreny la col·laboració amb la Universidad Autónoma de Baja California (Mèxic) pel treball per a l'educació en la justícia global

05 des. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tècniques de l'Àrea de Cooperació i Educació per la Justícia Global de la Fundació Autònoma Solidària han estat de visita a les Facultats de Ciències Humanes i Pedagogia a la Universitat Autònoma de Baja California (Mèxic). Aquesta col·laboració està emmarcada en el projecte Pluriversitat, que rep el suport de l'Ajuntament de Barcelona. L'estada ha facilitat l'intercanvi de bones pràctiques vers l'acció de les universitats per la justícia global, la cooperació interuniversitària i l'acollida de persones en situació de refugi.

Imatge de la visita a Mèxic amb les tècniques de la FAS i la resta de participants

Aquest novembre, la Fundació Autònoma Solidària ha participat en el “Seminario de Educación, Género y Migraciones: Pedagogías de la esperanza, caminos para la justicia social” organitzat per la Universidad Autónoma de Baja California - UABC (Mèxic). Durant el seminari, les tècniques de l'Àrea de Cooperació i Educació per la Justícia Global, Marta Batalla i Rosana Carvalho, van presentar el programa d’acollida a persones refugiades a la UAB amb la conferència “Acceso a la educación superior e inclusión académica frente a las vulneraciones del derecho de asilo en la Europa Fortaleza: el Programa de Acogida de la FAS-UAB” a la Facultat de Pedagogia i Innovació Educativa de la UABC a Mexicali (Baja Califòrnia). També van participar en dues taules rodones: “Justicia social y educación superior ¿cómo formamos ciudadanxs socialmente comprometidxs?”; i “Transformar el Mundo-Universidad. Acciones y prácticas cotidianas para imaginar un mundo al revés.” on es va presentar el Fons de Solidaritat de la UAB i altres iniciatives d’incidència curricular i formativa com són els premis TFG per a la Justícia Global Arcadi Oliveres.  

    

A més del seminari, l’equip es va desplaçar fins a Tijuana per aprofundir en el treball en xarxa amb entitats i periodistes que treballen per la defensa dels drets humans des de territoris de frontera. Van visitar la “Casa Obrera de Baja California”, una organització social i obrera que treballa a favor dels drets del personal de les maquiles. També van conèixer el mur a l’extrem oest de la frontera entre Mèxic i Estats Units de la mà de José Ibarra. Ibarra és periodista i va col·laborar amb el projecte “Frontera Crónica: Taller de periodismo transfronterizo y co-creación para el fomento de la mirada crítica y la construcción de otras narrativas sobre violència”, liderat pel professor Santiago Tejedor Calvo, de la Facultat de Ciències de la Comunicació, i que compta amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB. 

 

L’estada de quatre dies ha servit per establir vincles nord-sud de cooperació interuniversitària, basats en l’educació per a la justícia global i orientats a enfortir el compromís social de les universitats mitjançant l’intercanvi de experiències i sabers amb el Sud global. Aquesta iniciativa sorgeix com a continuïtat de la col·laboració similar que es va establir amb la Universitat de Antioquia – UdEA, Colòmbia des del 2022. Ambdós intercanvis presencials han comptat amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona, dins del projecte Pluriversitat. Podeu consultar els resultat de l’intercanvi online, a través dels seminaris de formació en justícia global des de les universitats a Youtube (disponibles a aquest enllaç).

Dins de