Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Ricardo Gosalbo, Xavier Vidal-Folch i Francina Esteve parlen sobre la UE

09 maig 2016
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El Dia d'Europa commemora el discurs de Robert Shuman que, el 1950, va obrir el camí de la integració europea. El 12 de maig, la UAB acollirà un acte amb els experts Ricardo Gosalbo, Xavier Vidal-Folch i Francina Esteve. A més, estudiants de la UAB han creat un think tank sobre la Unió Europea.
Facultat de Dret
El proper 12 de maig, a les 12 h, l'aula magna de la Facultat de Dret de la UAB acollirà una taula rodona que organitza el Centre de Documentació Europea de la UAB en commemoració del dia d'Europa. Ricardo Gosalbo, exdirector de relacions internacionals als serveis jurídics de la Unió Europea, parlarà sobre l'acció exterior de la UE. El periodista Xavier Vidal-Folch analitzarà l'actual situació del Regne Unit i la possibilitat de l'anomenat "Brexit". Finalment, Francina Esteve, professora de Dret Públic de la UdG, parlarà sobre la importància de l'asil. D'altra banda, estudiants de la UAB han creat un think tank sobre temes relacionats amb la UE vinculat a European Horizons, de la Universitat de Yale.

El Dia d'Europa es commemora el 9 de maig en record de la declaració realitzada per l'aleshores ministre francès d'Afers Exteriors Robert Schuman a París, el 9 de maig de 1950, que va donar el tret de sortida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), la primera institució que va posar les bases de la integració europea.

Gosalbo, que està doctorat en dret per la Universitat de València i en filosofia per la Universitat de Cambridge, ha estat assessor a l'Oficina d'Afers Legals de Nacions Unides a Nova York. És membre de diverses associacions, ha publicat a revistes de referència sobre dret internacional i ha impartit docència a institucions com ara la Universitat de Ginebra, la UB o la Universidad Menéndez Pelayo, a més de València i Cambridge.

Vidal-Folch va exercir com a corresponsal a Brussel·les d'El País entre 1994 i 2000. Ha desenvolupat diverses responsabilitats al rotatiu: hi ha estat cap de la secció d'economia, director de l'edició de Catalunya i director adjunt. El 2008, va ser elegit president del World Editors Forum i, el 2011, del Global Editors Network. Ha estat guardonat amb els premis d'informació econòmica Ciutat de Barcelona i el Xardà de Dexeus.

Esteve és doctora per la UAB i professora de dret internacional públic i dret de la UE de la UdG. És investigadora del grup MAGELS i dirigeix, juntament amb Ferran Camas, el grup d'investigació sobre "Gestió de la immigració, lliure circulació de persones i drets dels treballadors". És experta en temes com l'espai europeu de llibertat, seguretat i justícia, la política europea d'immigració, el repartiment de competències entre la UE i els estats membres, etc.

Un 'think tank' d'estudiants

A més, a la UAB, s'acaba de formar un nou think tank d'estudiants, European Horizons-UAB, que és una secció d'European Horizons de la Universitat de Yale (EUA). El seu propòsit és promoure el debat sobre la UE mitjançant publicacions i activitats de difusió. Comptarà amb el suport del Centre de Documentació Europea i de la Facultat de Dret de la UAB. El think tank, que està actiu a Facebook i a Twitter, ha estat presentat també amb motiu de la commemoració del Dia d'Europa.

Dins de