Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Restaurat el conjunt monumental de Santa Maria de Besora

23 set. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els treballs de restauració de l’església Santa Maria del conjunt monumental Castell de Besora i la seva necròpoli, en què han participat arqueòlegs, antropòlegs i historiadors de la UAB, s’han donat a conèixer al públic recentment. El projecte que s’hi ha dut a terme ha permès aprofundir en la història del monument i posar-lo en valor.

Restaurat el conjunt monumental Castell de Besora

Els treballs arquitectònics i de restauració del Castell de Besora i l'església de Santa Maria (Osona), amb la seva necròpolis, van ser presentats al públic el passat 18 de setembre, en un acte en què van participar restauradors, arquitectes, arqueòlegs, historiadors, industrials i tècnics implicats, així com representants de totes les institucions i entitats que han col·laborat en el projecte. Per part de la UAB hi van assistir Assumpció Malgosa, catedràtica d’Antropologia Física, directora del Grup de Recerca en Osteobiografia del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia i delegada del rector per a Política Científica; Francesc Busquets, professor de l’Àrea d’Arqueologia del Departament de Ciències de l’Antigüitat i l’Edat Mitjana, i Oriol Vicente, coordinador del Campus d’Arqueologia i de Paleontologia de la UAB.

Restauració Castell de Besora

Un moment de l'acte d'inauguració de la restauració del conjunt monumental de Santa María de Besora, el passat 18 de setembre.

El conjunt monumental de Santa Maria de Besora forma part del Campus d’Arqueologia i de Paleontologia de la UAB, que des de l’any 2000 hi desenvolupa tant la recerca arqueològica com la docència específica en l'àmbit de les anàlisis antropològiques. La restauració que s’ha presentat és en bona part resultat de les excavacions arqueològiques realitzades des de l’any 2005 per documentar l’Església i la seva necròpoli i desenvolupar l’estudi del conjunt documental. Això ha permès, d’una banda, consolidar les parets de l’edifici per evitar-ne la degradació i, de l’altra, realitzar estudis arqueològics i antropològics. Els treballs han millorat el coneixement sobre la història del monument per així poder-lo posar en valor.

En les excavacions del Conjunt Monumental ha participat alumnat del Grau d’Arqueologia i a l’entorn d’elles s’han realitzat diversos treballs de fi de grau i de màster, així com una tesi doctoral encara no finalitzada. També ha estat important per al projecte la formació en paleopatologia impartida en els cursos de postgrau en Paleopatologia i en les pràctiques i projectes de recerca del màster en Antropologia Biològica (UAB-UB).

A partir d’ara els esforços es concentraran en continuar les excavacions de la necròpoli, així com la delimitació de l’espai exterior de l’església i de l’àmbit del Castell.

La seu del Campus d'Arqueologia de la UAB del conjunt monumental del Castell de Besora es va inaugurar el 2017, després de més de 10 anys de col·laboració entre el Departament de Ciències de l’Antiguitat i l'Edat Mitjana de la UAB, el Grup de Recerca en Osteobiografia (GROB) de la Unitat d'Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB, l'empresa ATICS S.L., la Fundació Privada del Conjunt Monumental del Castell de Besora, l'Associació dels Amics del Bisaura, l'Ajuntament de Santa Maria de Besora i la Generalitat de Catalunya.

 

Dins de