Qüestionen els projectes de mitigació del canvi climàtic als països en desenvolupament
Un compendi d'articles publicats en un número especial de la revista Environment and Planning A, editat per investigadors de l'ICTA i de la Universitat d'East Anglia, posa en dubte la integritat ambiental i els beneficis socials dels projectes de mitigació del canvi climàtic al Sud Global.

El conjunt d’articles publicats estan liderats per investigadors dels Estats Units, Canadà, Austràlia i el Regne Unit, i co-desenvolupats amb les respectives contraparts als països d’estudi. Entre els efectes principals sobre les persones participants en els projectes i el medi ambient, es destaquen impactes positius sobre els ingressos i els mercats locals de treball, però alhora una manca de capacitació i enteniment sobre l’objectiu últim dels projectes, que és la mitigació del canvi climàtic global mitjançant l’intercanvi de drets d’emissió.
En aquest sentit, els articles posen en dubte la contribució real a la reducció d’emissions. En general doncs, el conjunt d’articles publicats ens plantegen la incòmoda pregunta si cal seguir donant suport a polítiques i projectes de reducció d’emissions al sud global quan aquests projectes estan, per una banda, afavorint que empreses i governs del Nord redueixin les seves emissions a costos més baixos, però alhora resulten en alguns efectes positius en la seva dimensió econòmica i social. En altres paraules, per què és o no és ambientalment i socialment just mitigar les emissions fora dels països que més contaminen?, i qui té en última instància la legitimitat per contestar la pregunta i continuar promovent o cancel·lar aquests projectes?