Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Publiquen recomanacions per reduir l’estrès dels gats

30 juny 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Investigadors de la UAB han publicat un article a la revista Journal of Feline Medicine and Surgery que planteja com es manifesta l’estrès en els gats, i descriu estratègies tant per prevenir com per reduir aquest estrès.
gat
Els gats es poden estressar en funció de les situacions diàries, des dels conflictes amb altres gats fins a canvis en la rutina diària. Això pot comportar un bon nombre de canvis de comportament que poden, fins i tot, afectar la seva salut.
 
En alguns exemplars, l’estrès inhibeix el comportament habitual, tot reduint el comportament exploratori, i també comportaments com l'empolainament. També es poden amagar durant períodes de temps llargs, a conseqüència de l’estrès, però aquests comportaments poden passar inadvertits per als seus amos. Altres gats poden mostrar senyals més evidents, com un increment en la micció. Aquests comportaments poden afectar la relació amb els humans i conduir, fins i tot, a l’abandonament o a l’eutanàsia de l’animal. La manera de mostrar aquests senyals d’estrès influeix en el seu benestar i en la pròpia incidència de la malaltia, per la qual cosa, minimitzar o eliminar l’estrès és molt important per a la seva salut.
 
Hi ha tot un ventall d’estratègies que poden millorar la prevenció i la reducció de l’estrès. Un equip d’investigadors de la Facultat de Veterinària de la UAB ha introduït un protocol per tal de reduir els conflictes entre els animals i els seus amos. Els investigadors recomanen utilitzar un entorn més complex, tant en els aspectes físics com socials i temporals, per tal incrementar el seu benestar, així com l’ús de feromones sintètiques anàlogues a la feromona facial, utilitzada per l’animal per marcar territori i sentir-se segur. Per als investigadors, també és important equilibrar el temperament del gat mitjançant estratègies adequades de cria.
 
La recerca ha estat finançada per International Cat Care, i realitzada pels investigadors Marta Amat, Xavier Manteca i Tomas Camps, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB.
 
Article de referència:
Amat M, Camps T and Manteca X. Stress in owned cats: behavioural changes and welfare implications. J Feline Med Surg. Epub ahead of print 22 June 2015. DOI: 10.1177/1098612X15590867.

Dins de