Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Programa Erasmus BIP: la universitat com un espai d'activisme transformador de la societat

24 feb. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB participa en l’impuls de BIPs des de la primera edició el curs 2020-2021, juntament amb un centre d’educació superior neerlandès i un altre belga.

Participants del programa BIP d'Educacio Activism for Inclusive Education
Participants del programa Activism for Inclusive Education | Cedida

Activism for Inclusive Education és un BIP (Blended Intensive Programmes) dut a terme al llarg de dos anys entre alumnat de la UAB, la Amsterdam University of Applied Sciences i la University of Applied Sciences and Arts Antwerp. Aquest programa té per objectiu la promoció de l’activisme a la universitat, com espai d’aprenentatge i d’acció per la transformació social.

Hi ha una part en línia i una setmana presencial subvencionada per beques Erasmus. L’estudiant ha invertit un primer any a estudiar i analitzar els drets fonamentals de la seva universitat en matèria d’igualtat de gènere, d’interculturalitat i d’inclusió, i ho comparteix amb la resta d’estudiants d’altres països. Aquesta es fa amb una perspectiva europea i es redacta un “manifesto” com a documents de síntesi de les principals propostes de millora que es trasllada a les autoritats acadèmiques de cada centre, i sobre les quals es forja un compromís d’accions per implementar-les: difusió a través de xarxes, presentacions públiques, xerrades amb els iguals.

Foto grupal dels participants del programa Activism for Inclusive Education

Al segon any es realitza un seguiment de l’impacte que han tingut les propostes i es col·labora en la coproducció de la nova edició del BIP, per al curs vinent. És aquí on la part presencial acaba d’agafar forma, els estudiants participen voluntàriament fent de mentors per als nous participants del programa. D’aquesta manera també colideren les activitats formatives amb el professorat.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

    Dins de