Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Professionals formats a la UAB exerceixen de mentors de l'alumnat

19 des. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Ahir va ser presentat el programa Mentoria UAB, una iniciativa d'Alumni UAB a través de la qual persones titulades a la Universitat ajuden a orientar-se als i les joves que acaben els seus estudis i s'incorporen al món professional. Es va experimentar el curs passat com a pla pilot i, aquest curs 2023-2024, aplegarà 75 parelles de mentors i alumnes que cooperaran fins al proper mes de maig. A l'acte de presentació, el rector de la UAB, Javier Lafuente, es va dirigir als estudiants implicats per afirmar que, amb aquest programa, "esperem ajudar-vos a donar resposta a les necessitats de la societat".

Presentació del programa Mentoria UAB

Una part significativa de l'alumnat de la UAB afronta la part final dels seus estudis amb una gran incertesa respecte les seves opcions futures. Per això es plantegen com completar la seva formació o com impulsar la seva trajectòria professional incipient en un context marcat per reptes tan significatius com ara la crisi ambiental o la revolució tecnològica que suposa el desenvolupament de la intel·ligència artificial o el big data, entre altres aspectes.

Mitjançant el programa Mentoria UAB, persones titulades a la Universitat que acumulen una experiència professional destacada i que i que han liderat equips o projectes acompanyaran als i les estudiants en el seu últim curs i en els seus primers anys com a titulats per donar suport al seu desenvolupament personal i en l'impuls de la seva carrera professional. L'objectiu és que els participants millorin les seves competències, ampliïn les seves perspectives professionals i coneguin la realitat dels diferents sectors gràcies al suport dels mentors i mentores.

Les reunions de les persones mentores i l'alumnat seran consensuades entre ambdues parts. Per tal d'assolir amb èxit el programa, serà indispensable haver realitzat un mínim de sis reunions, de les quals, almenys dues hauran de ser presencials. Hi haurà, a més, visites a l'empresa o institució on la persona mentora desenvolupa les seves tasques professionals. El programa inclou també sessions grupals dirigides tant a l'alumnat com a les persones mentores, sobre la pràctica i els objectius d'una mentoria, sessions formatives en grup sobre competències en aspectes com la negociació o la comunicació assertiva i la realització d'un test d'autoconeixement.

El programa finalitza amb l'exposició dels plans d'acció elaborats pels estudiants en un acte de cloenda on es reuneixen totes les persones que ha participat al programa. L'alumnat participant podrà rebre el reconeixement de tres crèdits ECTS. Els mentors i mentores s'integraran en una xarxa on podran compartir experiències i coneixements.

Aprofitar l'oportunitat

A l'acte de presentació del programa, que es va desenvolupar al Rectorat, el rector Javier Lafuente va mostrar el seu orgull com a "UABer": es va congratular de ser una de les 500.000 persones titulades a la UAB i, posant la seva pròpia trajectòria com a exemple, va encoratjar a l'alumnat a aprofitar les oportunitats que ofereix una universitat de campus i un programa com Mentoria UAB per contactar i treballar amb persones amb un perfil divers, ja que la societat necessitarà cada cop més professionals amb una visió multidisciplinària: "Les empreses -va assegurar- necessiten a persones com vosaltres". Per això, va mostrar el seu "profund agraïment pel que feu avui però també pel que fareu al llarg de les vostres vides".

Per la seva banda, la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Anabel Galán, va agrair "la generositat" i "l'empatia" dels mentors i mentores, alhora que es va congratular que, entre els 150 participants, estan representades totes les àrees de coneixement. I la vicepresidenta del Consell Social de la UAB, Alicia Bosch, va coincidir amb Galán en animar a l'alumnat a "aprofitar al màxim aquesta oportunitat per establir vincles", emfatitzant a més que la UAB representa "un ecosistema privilegiat de talent, innovació i transferència". Després dels parlaments institucionals, la trobada va continuar amb una sessió d'autoconeixement professional dinamitzada pel formador Lluís Bernabé en què els i les participants van analitzar els seus estils de comunicació i de relació.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Educació de qualitat

Dins de