Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Premiat un projecte de la UAB sobre l'impacte dels banys de bosc en el benestar emocional

15 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte “NAT-Can Rull: impacte dels banys de bosc en el benestar emocional de persones amb simptomatologia subclínica d'ansietat i depressió”, ha rebut el premi Avedis Donabedian a la Qualitat Assistencial en Atenció Primària.

bosc
istock/lunamarina

L’edició XXXIV del Premi Avedis Donabedian a la Qualitat Assistencial en Atenció Primària ha guardonat el projecte “NAT-Can Rull: impacte dels banys de bosc en el benestar emocional de persones amb simptomatologia subclínica d'ansietat i depressió”. L’estudi ha estat desenvolupat pel Grup d’Investigació en Estrès i Salut, l’Institut de Recerca de l’Esport de la UAB i l’àrea bàsica d’Atenció Primària del Consorci Corporació Parc Taulí, conjuntament amb el Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

La prevalença creixent del malestar emocional i els problemes de salut mental, intensificats durant la pandèmia de COVID-19, demanda estratègies preventives i de promoció de la salut en la població que es troba en situació de vulnerabilitat psicosocial.

El projecte NAT-Can Rull

El projecte premiat aporta evidència sobre els efectes terapèutics de l'exposició als banys de bosc sobre el benestar emocional. Aquesta pràctica, anomenada shinrin-yoku en japonès (en català, banys de bosc), és una modalitat terapèutica d'immersió en la naturalesa mitjançant l'ús conscient dels sistemes sensoperceptius.

A partir d’un assaig clínic controlat s’ha avaluat l'impacte de la pràctica guiada de banys de bosc en 37 participants de 18 a 65 anys amb simptomatologia d'ansietat o depressió lleu de l'àrea bàsica d'Atenció Primària Sabadell 4B. Els participants van ser distribuïts de manera aleatòria en dos braços, amb un disseny creuat. Es van efectuar dues sessions de pràctica guiada de banys de bosc i es van emplenar formularis d'avaluació en línia abans i després de cada sessió, durant les 24 hores posteriors a l’activitat, així com abans i després del conjunt del programa.

Els resultats preliminars han mostrat un impacte immediat dels banys bosc amb una reducció de l'estrès, ansietat i afectivitat negativa i un augment de la plena consciència dels pensaments, emocions i sensacions corporals, així com l'experimentació d'emocions agradables, augment de la interacció amb les altres persones i percepció dels reptes de la vida d'una manera més adaptativa.

El projecte presenta una intervenció que integra la promoció d'hàbits saludables i millora del benestar emocional a través de la prescripció d'activitats socials, esportives i relacionades amb la naturalesa. Donada l'escassetat d'estudis previs similars, el propòsit d'aquest projecte ha estat generar evidència científica sobre l'ús d'estratègies no farmacològiques en aquest camp específic. L’estudi ha estat elaborat per Laura Comendador, Marta Korniyenko, Corel Mateo, Neus Crespo, María Paola Jiménez, Anna Muro, Miquel Cirera, Josep Canals i Montse Subirana, sota la coordinació del professor del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la UAB Antoni Sanz.

Premis Avedis Donabedian

La Fundació Avedis Donabedian va crear l'any 1989 els Premis Avedis Donabedian a la Qualitat en institucions sanitàries amb l'objectiu de reconèixer diferents aspectes de la qualitat dels centres i marcar les tendències de desenvolupament futur de les diferents àrees. Els Premis Avedis Donabedian a la Qualitat van dirigits a aquelles institucions que tenen un pla de qualitat com a camí cap a l'excel·lència i que poden demostrar els resultats aconseguits en termes de millora de l'assistència i satisfacció dels usuaris per donar a conèixer la seva labor i rebre un merescut reconeixement.

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Aliança pels objectius

Dins de